Hayatımızı Değiştirecek 10 Yenilik

Citibank, yayınladığı Küresel Perspektifler ve Çözümler Raporu’nun (Citi GPS) “Mevcudu Bozan Yenilikler” serisinde, yakın gelecekte beklenen 10 teknolojik gelişmeyi masaya yatırdı.

  • Genetik Hastalıklardan Kurtuluş Yolu: Halen emekleme aşamasında olan CRISPR tabanlı gen düzeltme yönteminin, 2025 yılına kadar 10 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Bu teknolojinin ilerlemesi genetik temelli hastalıkların yanı sıra önemli kanser türlerinin tedavisi için de umut vaat edebilir.
  • Likit Biyopsi ile Kanserde Erken Teşhis: Kanser tanısı alanında en önemli klinik ilerlemelerden biri olan likit biyopsi, önümüzdeki 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir pazara dönüşebilir. Likit biyopsi, mevcut yöntemlerle tanısı konulamayacak kadar küçük lezyonlarda bile kanseri tespit edebilmesi açısından, erken teşhiste kritik bir rol oynuyor.
  • Hyperloop 760 Mil Hıza Çıkaracak: Seyahat alışkanlıklarımızı değiştirmeye aday sistem, 2013 yılında Elon Musk tarafından ortaya atıldı. Hyperloop’ta, içinde insan veya yük bulunan kapsülleri, havayolu ulaşımından daha hızlı bir şekilde, saatte 760 mil hızla hareket ettirebilecek vakumlu tüplerden oluşan bir sistem öngörülüyor.
  • Uçakları Robotlar Uçuracak: Ticari uçuşlarda robot pilotların ortaya çıkışı havayolu endüstrisinin güvenliğini, karlılığını ve verimliliğini artırabilir. Bu tip bir gelişme aynı zamanda pilotaj nedeniyle rötarların da sonu anlamına geliyor.
  • Elimizi Taklit Edecekler: Robotlar aslında uzun süredir bizimle. Ancak son yıllarda robotların insan elinin fonksiyonlarını taklit etmesi için tasarlanan “robot eli araçları” konusunda büyük gelişmeler var. İnsan elinin yeteneklerini taklit eden araçlar, robotların kullanım şeklini değiştirilebilir.
  • Tütünde Ezber Bozuluyor: Isıtmalı tütün ürünleri, sektörde devrim olarak nitelendiriliyor. Bu yenilikçi teknoloji tütünü yakmayıp, ısıtıyor. Bu sayede ateş, kül ve duman oluşmuyor ve sigaraya kıyasla daha az koku meydana geliyor. Tütünün yakılması ile açığa çıkan zararlı ya da potansiyel olarak zararlı bileşen seviyesinin daha düşük olduğu belirtilen bu ürünlerin, yakın bir gelecekte geleneksel sigaraların yerini alacağı düşünülüyor.
  • Bitcoin, Fiziksel Alışverişte de Kullanılabilir: Blockchain teknolojisinin kripto para birimi Bitcoin, yakın bir gelecekte fiziksel malları alıp satma yöntemlerimizi değiştirmek için kullanılmaya başlanabilir. Kripto paranın bu şekilde kullanımı ticareti önemli ölçüde değiştirebilir.
  • Nesnelerin İnterneti ile Ödeme: Fiziksel nesnelerin/eşyaların birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağını ifade eden nesnelerin interneti (Internet of Things -IoT) bileşenine bir ödeme katmanı eklenmesi, IoT kullanımının yaygınlaşmasına ve parasallaşmasına yardımcı oluyor.
  • Programcı Bireylerin Yükselişi: Az kod ile çok iş üretebilme platformları (Low-Code), çok az yazılım programlama eğitimi alan “programcı bireylerin” profesyonel seviyeye uygun uygulamalar geliştirmesine imkân sağlayabilir.
  • Pasif Yatırım ve Yeni Fiyat Modelleri: Pasif fonların son dönemde popülerleşmesiyle birlikte, aktif fon yöneticileri fiyatlandırma modellerini performans tabanlı bir ücret yapısı kullanarak değiştiriyor. Bu durum, aktif fon yöneticilerinin pasif fonlarla rekabet edebilmesine yardımcı olabilir.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir