Ürün yerleştirme örnekleri son zamanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Büyük bir kitleyi hedefleyen bir video prodüksiyonunda markalı ürünlerin ve hizmetlerin yer aldığı bir reklam türüne denilmektedir.
Dünyanın en çok izlenen dizilerinden biri olan Taht Oyunları’nın (Game of Thrones) bir sahnesinde görülen kahve bardağı, tüm dünyada önemli bir tartışmaya yol açtı. Kimilerine göre reklam kimilerine göre ise bir hatadan başka bir şey değildi. Geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklama yapan resmi Game of Thrones hesabından atılan tweette “Winterfell’den haberler bölümde gözüken latte bir hatanın sonucu #Daenerys bitki çayı istemişti.” açıklaması yapılmıştı. Bu açıklama, birtakım Game of Thrones izleyicilerini tatmin etmese de aslında Game of Thrones dizisinin hatalar konusunda birçok örneğin olduğunu görüyoruz. Bir açıklamaya göre ise bardak, yerel bir kahve markasına aitti. Fakat logo algısı direkt zihinlere Starbucks markasını getirdi.
Bu denli büyük bütçeli bir dizinin de viral sayılabilecek hatalarla karşı karşıya kalması acaba filmdeki hataların kasıtlı olarak yapılıp yapılmadığı da kafaları karıştırıyor.
Aslında bu gibi hataların sinema sektöründe birçok örneği mevcut. Örneğin TV’de yayınlanmış olan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Pargalı’nın masa başında çalıştığı gösterilmişti. Dizi, Kanuni Sultan Süleyman zamanını anlatıyordu. Oysaki masa, Osmanlı saraylarına Abdülmecid zamanında girmişti. Bir başka örnek ise Shakespeare’in Julius Caesar’ının döneminde saat olgusu olmamasına rağmen eserinde saatin alarmının çaldığı belirtilmektedir. Bu gibi herhangi bir olay ya da varlığın içinde bulunduğu zaman dilimi ile kronolojik açıdan uyumsuz olmasına “Anakronizm” denir. Tabi ki de tarih yanılgısı (anakronizm) her zaman hata değil, bazen de ironi için kullanılmaktadır. Örneğin bu duruma örnek olarak edebiyat alanında Mark Twain “Kral Arthur’un Sarayında Bir Amerikalı” (A Connecticut Yankee King Arthur’s Court) adlı bir kitap yazmıştır. Bu kitabında Amerikalı olgusu yokken Kral Arthur’un sarayındaki bir Amerikalıyı işler. Resim alanında ise James Ensor; Hz. İsa’yı Brüksel’e girerken tasvir etmiştir. Türkiye’de Ata Demirer’in yapımcılığını üstlendiği “ Osmanlı Cumhuriyeti” bu duruma örnek olabilir.
Ürün Yerleştirme Örnekleri
1) Daenerys Targaryen Starbucks’tan kahve içiyor.
2) Jaime Lannister, yeğeninin düğünü sırasında bir kahve bardağı tutuyor.
3) Dallas Buyers Club filminde kullanılan Lamborghini. Film 1985 yılında geçiyor ancak Ron Woodroof’un arkasında asılı olan bir Lamborghini Aventador posteri, model 2011’de çıktı.