Halkla İlişkiler bölümünün yapabileceği iş alanı oldukça geniş olduğundan, halkla ilişkiler dendiğinde uzman olarak gösterilebilmeniz için belirli başlı becerilere sahip olmanız gereklidir. Bu beceriler sert ve yumuşak beceriler olmak üzere ikiye ayrılır. Örneğin; yazmak, araştırma yapmak, yabancı dil gibi sert beceriler daha doğrusu yetenekler somut oldukları için ölçümlenebilirken, yumuşak beceriler tam tersi ölçümlenemez. Daha da önemlisi, sizi diğerlerinden ayıran yumuşak yani hassas yeteneklerinizin işverenler veya insanlar tarafından daha önemli görüldüğü İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği tarafından yapılmış bir araştırmada tasdiklendi. Bu ihtiyacınız olan yeteneklerin 7 tanesini aşağıda sizinle inceleyeceğiz:
1-Takım çalışması
Bir pr yani halkla ilişkiler çalışmasını tek başınıza yürütemezsiniz. Bir şirket, organizasyon, kısacası pr hizmeti vereceğiniz her konuda çok farklı departmanlardan insanlarla bir arada çalışmanız gereklidir. Örneğin; bir otomobil firmasının yeni çıkaracağı aracın pr çalışmasını yapacaksanız, mühendisler, satış temsilcileri, yöneticiler gibi birçok insanla aynı anda çalışabilmeniz gereklidir. Hali hazırda sizlere okulda ders olarak verilmeyen bu yeteneği, siz kendi çabanızla okul kulüpleri, dernekler gibi kuruluşlar sayesinde kazanabilirsiniz.
2- Problem Çözme Yeteneği
Halkla ilişkiler departmanının çoğu organizasyondaki en önemli yeri problem ve krizleri çözebilmeleridir. Problem çözme konusunda halkla ilişkiler çalışmaları bile kendi içerisinde “Proaktif Halkla İlişkiler” ve “Reaktif Halkla İlişkiler” olmak üzere 2’ye ayrılırken, böyle önemli bir konunun ehli olmak size birçok kapıyı açacaktır.
3- Soğukkanlılık
Bir önceki maddede de iyi olabilmeniz için, soğukkanlılık yeteneğine sahip olmama lüksünüz neredeyse yok gibidir. Bunun sebebi; yapılan işlerde aklınıza bile gelmeyecek son dakika krizlerinde, panik yapmayarak problemi çözmek zorunda oluşunuzdur. Aksi takdirde, işinizi kaybetmenize bile sebep olacak bir durumun içerisine düşebilirsiniz. Özellikle reaktif halkla ilişkiler tarafındaysanız, sahip olmanız gereken ilk yetenek olarak soğukkanlılığı seçebilirsiniz.
4- Esneklik
Her an değişebilecek çalışma arkadaşları, taktik değişimleri, hızla değişen sektör haberleri, son dakika gelen revizyon istekleriyle başa çıkabilmek için biraz esnekliğe, yani “ amaaan hallederiz” gibi bir rahatlığa ihtiyacınız var. Eğer buna sahip değilseniz, yaşayacağınız stresler, bunalacağınız çalışma saatleri yerine yeni bir kariyer planlaması yapmak isteyebilirsiniz.
5- Planlama
Bir şirketin, bir organizasyonun kalbi halkla ilişkilercidir dersek yalan söylemiş sayılmayız. Tam da bu sebeple, yapılacak işleri ve düzeni mükemmel planlayan, aksaklıklarda bile b ve c planlaması hazırlayarak günü kurtaran bir pr uzmanı olursanız, vazgeçilmez de olabilirsiniz.
6- Gündemi Takip ve Hatta İlerisini Tahmin
Sektör içerisinde gündemi takip etmeyen halkla ilişkiler uzmanı yoktur diye tahmin ediyoruz. Bu kadar güncel kalan, her gün yeni bilgiler ile karşılaşılabilen bir sektör de pr uzmanı olmak için; endüstriden, sanata, finansa, haberlere kısacası her konunun en yeni haberlerine hakim olmanız gerekir. Ve ne yazık ki, gelişen dünyada, acımasızlaşan rekabette sadece gündem takibi yeterli gelmiyor. Karşınıza çıkan bu trendleri yani verileri analiz edip, gelebilecek diğer yenilikler ve gelişmeleri öngörmeniz de sizden bekleniyor.
7- Liderlik
Bir toplantı masasında, her konuda görebileceğiniz nadir çalışanlar Pr uzmanlarıdır. Çünkü siz strateji, satış, itibar ve imaj gibi birçok şeyi hazırlayan, sunan, yöneten insansınız. Her departmandan insanlara, yol göstermek, direktif vermek, liderlik etmek gibi bir yumuşak yetenek, halkla ilişkiler uzmanı olmaya giden yollardan biri demektir.