Gelişen dünya ve dijitalleşen toplum ışığında tüketiciler, tüketicilerin tercihleri ve eğilimleri de tamamıyla değişmektedir. Bireyler daha önceki satın alma davranışlarında ya da ihtiyaçlarını karşılamak için birçok site ya da birçok ürün grubunu araştırmadan buldukları ilk ürünleri satın alma davranışını gerçekleştirmekteydi.
Artan ekonomik sıkıntılar, tüketicilerin eğilimini de değiştirdi. Burada önemli olan birkaç püf noktası ile tüketicilerin eğilimleri üzerinde ciddi değişimler yaşanmıştır. Zincir marketler kendi market ya da marka ismi kullanabileceği gibi yine farklı bir marka adı altında aracı gruplara ürünleri ürettirip satışa sunmaya başladı. Özel markalı ürünler olarak nitelendirilen bu ürün grupları tüketici gruplarını etkilemeyi başardı. Özel markalı ürünlerin pazara girişi uzun yıllara dayanmaktadır. Ancak birçok tüketici varlığından uzun yıllar haberdar değildi. Aynı zamanda özel markalı ürünlerin tüketiciler gözünde oluşan imajı da ürünleri tercih etmeme davranışına sebep oldu. Çünkü özel markalı ürünler 2000’li yıllarda yaşanan ekonomik kriz döneminde patlak verdi. Kriz döneminde tercih edilen ucuz ürünler niteliğindeki özel markalı ürünler daha sonraki alışverişlerde tercih edilmemeye başlandı.
Güçlenen tüketiciler, bilinçlenen tüketiciler demektir. Bilinçlenen tüketiciler artık satın alma eğiliminde bulunduğu herhangi bir üründe ürünü atın almadan önce ürünün tüm özelliklerini kontrol ederek satın alma davranışını gerçekleştirmektedir. Bu sebeple özel markalı ürünlerin marka kimliğinin bilinen ve popüler olmaması durumu bilinçlenen tüketiciler için bir olumsuz durum teşkil etmemeye başladı. Pazara geldiğimizde ise özel markalı ürünlerin satışlarında yaşanan artış ise rakipler karşısında maliyetleri azaltmak için çalışmalara itti. Böylelikle üreticiler için büyük bir kıvranma dönemi ve müşterilerin tatmin düzeyini arttırıcı birçok kanal üzerinde yoğun çalışmalara iterken güç unsuru müşterilerin eline geçti.
Aynı zamanda tüketicilerin güçlendirilmesindeki önemli unsurlardan biri de dijitalleşmenin artması ve tüketicilerin interneti bir uzvu olarak görmesi ile etkilemiştir. Tüketiciler, artan teknolojik gelişmeler ışığında ürün ya da hizmet satın almadan önce önceleri araştırma yapmıyor ya da zaman kısıtı sebebiyle araştırmaları çok uzun ve derin gerçekleşmiyor iken günümüzde tek tık ile ürün araştırmaları kısa sürede gerçekleşmektedir. Bu durum karşısında üreticiler ve işletmeler tüketiciler karşısında büyük bir rekabet altına girmiştir. Aynı zamanda gelişen teknoloji ile hizmet sunun web siteleri karşılaştırma işlemini de kısa sürede gerçekleştiriyor ve hatta bazı siteler karşılaştırma işlemini kendileri gerçekleştiriyor. Bu durum karşısında tüketiciler güç unsurunu elinde tutarak üretici ve aracılar karşısında ezici güce sahip oluyor.
Böylelikle satın alma davranışından ziyade tüketiciler bazı ürünlerin üretim aşamasından itibaren sürece dahil olarak tercihlerini ve ihtiyaçlarını istekleri doğrultusunda zaman kısıtı karşısında ezilmeden ve maliyet tasarrufu sağlayarak satın alma davranışlarını gerçekleştirmektedir.