Günümüzün En Popüler Üç Konusu: Facebook, GetContact ve Veri Hırsızlığı

Geçtiğimiz günlerde hepimizi şaşırtan ve hatta korkutan Trump, Cambridge Analytica ve Facebook’un karıştığı adeta bermuda şeytan üçgeni gibi bir olay meydana geldi. Kısaca özetlersek; Cambridge Analytica’nın, Facebook üzerinden 50 milyon kullanıcının verilerini toplayarak, Trump’ın aday olduğu ve sonucunda seçildiği seçimlere etkide bulunduğu söyleniyor. Bu durumu daha kapsamlı incelemek, hakkında bilgi edinmek için, Google’da aratarak birçok şey okuyabilirsiniz. Ben sizin için bu işi kolaylaştırıp, yazarlarımızdan Aslı Satılmış’ın yazısını aşağıya bırakıyorum.

 

https://pazarlamaturkiye.com/sosyal-medya/facebookta-neler-oluyor/

Tüm bu olaylardan sonra, hepimizin kafası karışmışta olsa, korksakta, çıkmış, çıkacak ve merak duygumuzu kamçılayacak uygulamalara karşı koyamıyoruz. Bunun en büyük örneği; bu olaydan sonra, ortaya çıkan “İnsanlar sizi ne diye kaydetti, kim nedir” gibi sorularla merakımızı kamçılayan GetContact, Google Play’de en popülerler uygulamalarda 10 milyon kişinin indirmesiyle 1.oldu. Hatta uygulamada 4.5 milyon numara sorgulandı.

 

Peki, GetContact nasıl bu kadar popüler oldu?

 

Aslında konumuz veriler olsa da, pazarlamayı temel aldığımız bu mecrada buna da değinmek fena olmaz. Hiçbir reklam, tanıtım ya da pazarlama çalışmasının, kulaktan kulağa kadar etkili olamayacağını bize en çok GetContact gösterdi. Benzer şekilde çalışan, aynı özelliklere sahip yüzlerce uygulamadan bu kadar hızlı sıyrılması da kendilerine olan merakı arttırıyor. Özellikle, Instagram storyleri sayesinde bir anda neredeyse hepimizin cep telefonlarına girdi. Bu merak pazarlamasıyla, numaralarımızı alan, cep telefonlarımıza daha doğrusu akıllı telefonlarımıza giren uygulama gerçekten verilerimizi toplayıp, bizim için zararlı olabilir mi?

Bu çok masum gözüken, merakımızı gideren uygulamanın verileri topladığı gerçekten de her yerde konuşuluyor, ki bu ihtimal çok yüksek sonuçta ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Senelerdir arkadaş ortamlarında, ekşi sözlükte ve daha bir sürü yerde Facebook’un bizi dinlediği, var olan verilerimizi depoladığı konuşuluyordu. En son olay ile bu ispatlandı. GetContact içinde, söylentinin gerçek olduğu inancı çok yüksek. Hatta özel hayat gizliliğini ihmal etmesi, kullanıcıların verilerini havuzda topladığı iddiası ile beraberinde benzeri 70 uygulama da mahkeme kararıyla yasaklandı. Sosyal mecranın uçsuz bucaksız hali, güvenliğimizi daha çok tehdit edecek gibi duruyor, peki biz buna ne kadar karşı duracağız, kendimizi nasıl korumaya çalışacağız? Bunlar gibi sorular, sosyal mecra hakkında gerçekten “ bilinçli” olduğumuzda cevaplarını belki bulabilir. Ancak günümüz için unutmayalım ki, verilerimiz artık parmak izimizden daha kıymetli çünkü kıymetli parmak izlerimizi de birer veriye dönüştürdük.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir