Güçlü Bir Kişisel Marka Oluşturmanın 7 Yolu

İster freelance olun ister girişimci, internet ve sosyal medyaya erişimi olan herkes bir kitle oluşturabilir, uzman olarak konumlanabilir ve kendini uzmanlık alanında kanıtlarsa, potansiyel müşterilere erişebilir. Özellikle potansiyel müşterilere erişebilme fikrinin kulağa ne kadar hoş geldiğinin farkındayız. Fakat çoğu insanın internete erişiminin olduğunu varsayarsak, bu ilerleyen günlerde daha fazla rekabetle karşı karşıya kalacağınız anlamına geliyor. Böyle bir ortam oluştuğunda, ‘Ne yapmam gerekli?’ diye düşünüyorsanız, kendinizi rakiplerinizden ayırmanın anahtarı kişisel bir marka oluşturmaktan geçiyor.

Peki ‘Kişisel markamı nasıl oluştururum?’ diyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek hedefinize ulaşabilirsiniz.

 

  1. Uzmanlığınızı Belirleyin

Her konuda bilgi sahibi olan kişiler, diğer insanlara çok fazla güven vermez. Çünkü insanların en iyi oldukları konuda uzmanlaşması beklenir. Bu yüzden kişisel markanızı niş bir alanda geliştirmek akıllıca bir fikirdir. Niş bir alan seçerseniz, hangi konuda uzman olduğunuzu insanlara kanıtlamak daha kolay bir hale gelecektir. Niş bir seçim yapmak her ne kadar hedef kitlenizi küçültecek olsa da, bu küçük kitle sizinle gerçekten alakalı kişilerden oluşacaktır.

 

  1. Kitlenizi Tanımlayın

Nasıl ki bir işletme kitlesini tanımlayarak ürün ve hizmet gamını geliştiriyorsa, aynı şekilde kişisel marka sahiplerinin de kitlesini tanıması gerekir. Bu yüzden öncelikle kendinize kimi etkilemeye çalıştığınızı sormalı ve cevabını net bir şekilde vermelisiniz. Herkesi etkileyemeyeceğinize göre nişinizi önemseyen net bir hedef kitle belirlemeniz gerekir. Tanımladığınız hedef kitle çok büyükse, odağınızı daraltmayı düşünebilirsiniz.

 

  1. Farklılıklarınızı Belirleyin

Nişinizi buldunuz, hedef kitlenizi belirlediniz; şimdi sırada farklılıklarınızı belirlemek var. Artık sizinle aynı nişte olan diğer insanlardan nasıl farklı olacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Bu yüzden kendinize ‘Gerçekten diğerlerinden farkım ne?’ sorusunu sorarak işe başlayabilirsiniz.

Bazı insanlarla benzer bir niş içinde faaliyet gösteriyor olsanız bile farklı bireysel özelliklerinizi ön plana çıkaran net bir fark noktası geliştirin.

 

  1. Çevrimiçi Varlıklarınızı Oluşturun

Güçlü bir kişisel markaya sahip olmak isteyen herkesin kaliteli ve tutarlı bir çevrimiçi varlığa sahip olması gerekir.

Peki güçlü bir çevrimiçi varlığa sahip olmanız için neler yapmalısınız, şimdi adım adım bu süreçleri inceleyelim:

 

  • Logo, Slogan ve Renk Seçimi

Logonuzu kartvizitinizden web sitenize kadar her yerde sizi tanımlaması için kullandığınız için kişisel markanızın ilk önceliği logo olmalıdır. Kişisel markanızın ne hakkında olduğunu tanımladığı için de, gerçekten işinizi anlatan ve göz alıcı bir logo tasarımı seçmeniz gerekir.

Sitenizin sloganı ve renkleri ise, kişisel markanızın diğer önemli parçalarıdır. Logo ile birlikte çevrimiçi markanızın ilk izlenimi için dikkatle seçilmesi gereken ögelerdir.

 

  • Web sitesi / Blog

Online varlığınızın en güçlü olması gereken yer web sitesidir. Web sitesi ziyaretçilerin sizi algılama biçiminde önemli bir rol oynar. Bu yüzden hiç zaman kaybetmeden kişisel bir web sitesi / blog kurmanız gerekir. Web sitenizi oluşturmaya başlamadan önce:

 

  1. Kişisel markanızı tanımlayan bir alan adı ve sitenizi barındıracağınız bir hosting paketi satın alın. Nereden başlayacağınız konusunda bir fikriniz yoksa, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan hosting.com.tr üzerinden, web siteniz için uygun alan adlarını inceleyip, tescil ettirebilir ve ihtiyacınıza uygun kesintisiz hosting paketlerinden birini seçebilirsiniz.
  2. Hangi domain’i ve hosting paketini kullanacağınıza karar verdikten sonra en iyi içerik yönetimi sistemini olan WordPress’de web sitenizi hazırlamaya başlayın.
  3. WordPress ile ilgili en iyi şeylerden biri, binlerce ücretsiz veya ücretli temaya sahip olmasıdır. Bu temalar sayesinde herhangi bir CSS bilginiz veya grafik tasarım becerileriniz olmasa bile sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Bu adımda yapmanız gereken şey çok basittir: Kişisel markanıza yakışacak göz alıcı bir tema bulmak.
  4. Web sitenize işlevsellik katan (hız, güvenlik, çoklu dil, SEO vb.) birçok eklenti ile birlikte gelen WordPress, çok fazla işlevselliğe sahip harika bir sistemdir. Bu sisteme eklentileri yüklemek oldukça basittir. Temaların aksine, ihtiyacınız olan hemen hemen her eklenti WordPress’de mevcuttur.

 

Web sitenizi kurduktan sonra Google’da insanların sizi bulabilmesi için düzenli olarak içerik üretmeniz gerekir. Tabii düzenli içerik derken, kişisel marka hedeflerinizi karşılayacak, hedef kitlenizi ilgilendirecek konu türlerinden bahsediyoruz. Örneğin, hedefiniz sosyal medya konusunda uzman olmaksa, web sitenizin sosyal medya konusunda değerli içerikler sağladığından emin olmanız gerekir.

 

  • Misafir Yazarlık

Kendi web sitenizi oluşturup düzenli olarak kaliteli içerikler yazmaya başladıktan sonra, nişinizle ilgili diğer bloglarda misafir yazar olmayı düşünebilirsiniz. Ancak, misafir yazar olma fırsatlarını araştırırken stratejik olmanız, kitleniz için doğru blogda yer almanız gerekir.

 

  • Sosyal Medya

Kişisel markanıza ilişkin arama listelerinde görünmenizi sağlayan diğer bir yol sosyal medya hesaplarıdır. Sosyal medya hesaplarınızı iyi bir şekilde kurgulamanız, hedef kitlenize doğru mecralardan ulaşabilmeniz için önemlidir. Bu nedenle, hedef kitlenizin hangi platformlarda zaman geçirdiğini bulmak için derinlemesine bir araştırma yapmanız gerekir. Daha görsel bir iş yapıyorsanız Pinterest ve Instagram; B2B bir iş yapıyorsanız Linkedin ve ne iş yapıyorsanız yapın hala en fazla kullanıcısı bulunan Facebook’u kullanabilirsiniz.

 

 

  1. İçerik Stratejinizi Oluşturun

Kişisel bir marka oluşturduktan sonra bu markayı geliştirmenin en kolay yolu, düzenli olarak blog yazmak ve sosyal medyada aktif olmaktır.

Yüksek kaliteli içerikler oluşturur ve bunların tanıtımını sosyal medya üzerinden yaparsanız, markanızı çevrimiçi olarak güçlendirebilirsiniz.

Fakat bu adımda da unutmamanız gereken bir şey var. Her kitle farklıdır ve kitlenizin zevklerine uygun çeşitli içerik türleri denemeniz önemlidir. Bu yüzden podcast, video ve slayt sunumları gibi yazılı olmayan içerikleri de deneyebilirsiniz.

Verimli bir içerik stratejisi oluşturmak için https://akademi.icerikbulutu.com/blog/icerik-pazarlamasi-icin-seo-stratejisi-nasil-olusturulur/ içeriğini incelemenizi öneririz.

 

  1. Sosyal Medya Stratejinizi Oluşturun

Hedef kitlenizden olabildiğince kişiye ulaşmak için kitlenizin takıldığı her sosyal platformda tutarlı bir strateji oluşturmanız gerekir. Her sosyal ağın kendi kuralları olsa da, yine de her birinde varlığınızı mümkün olduğunca benzer tutmalısınız.

Bunun için ne yapabilirim diye soruyorsanız, hedef kitlenizin bulabileceği her sosyal platformun profesyonel görünmesini sağlayın. Örneğin; aynı profesyonel profil fotoğrafını her sosyal ağda ve tercihen web sitenizde kullanın. Her sosyal ağda, aynı tür fotoğraflarla birlikte aynı renk şemasını, aynı tonu ve dili de kullanmaya özen gösterin. Bu durum tabii ki Twitter’da 280 karakter sınırı olduğu için Facebook ya da Linkedin yayınlarınızı da aynı sayıda karakterle sınırlamanız gerektiği anlamına gelmez. Fakat yayınlarınızı sosyal hesaplarınızın her biri için özelleştirmeniz gerekir. Yayınlarınız her ne kadar özelleştirilmiş olsa da, bu içeriklerde aynı tonu kullanmalısınız. Ancak içeriklerinizi her ağın güçlü yönleriyle bağdaştıracak şekilde uyarlamanızda fayda var.

 

  1. PR Stratejinizi Belirleyin

İçeriğinizi web sitenizde ve sosyal medya platformlarında yayınlamak, hedef kitle oluşturmanız için harika bir yoludur, ancak çok zaman alır. Kitlenizi oluşturmanın daha hızlı bir yolu, kişisel bir PR stratejisi belirlemektir.

Görünürlüğünüzü artırmanıza yardımcı olacak bazı PR stratejileri aşağıdaki şekildedir:

  • TV, radyo ve basılı dergiler de dahil olmak üzere geleneksel medyadan yararlanın.
  • Hedef kitlenizin okuduğu diğer bloglar ve çevrimiçi yayınlar için makaleler yazın.
  • Etkinliklerde, yerel Meetup gruplarında ve hedef kitlenizin katıldığı konferanslarda konuşmacı olarak yer alın.
  • Diğer insanlarla ve şirketlerle karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurun. Konuk röportajları ya da ortak girişimler yapın.

Serbest çalışan veya girişimci olarak rakipleriniz var. Ancak kişisel bir marka oluşturduğunuzda gerçek bir rekabet olmaz. Elbette, sizinle benzer ürün ve hizmetleri satan başka insanlar ve şirketler de olacak, ancak siz onlar değilsiniz. Aslında, dünyada sizin gibi olan başka kimse yok. Bu yüzden farklılıklarınızı ortaya koyan kişisel bir marka oluşturduğunuzda, rakiplerinizden farklı olduğunuz için hemen ön plana çıkabilirsiniz.

Ön plana çıkmak her ne kadar zaman ve enerji gerektirse de, doğru stratejiler uygulanırsa, kişilerin kendilerine yaptıkları bu yatırımın getirisi aynı derecede yüksek olacaktır.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir