General Motors kadın CEO ve CFO’ya sahip tarihin ilk büyük otomobil şirketi oldu.
Şirketin CEO’su Mary Barra’ya iken Dhivya Suryadevara ise yeni CFO’su oldu. Rakiplerinin ve diğer üreticilerin üst düzey yönetici rollerinde henüz iki kadın olmaması da General Motors’un farkını bir kez daha ortaya çıkardı. General Motors, şirketi 2009 iflasından önce tanımlayan büyük ölçüde erkek merkezli kültürü tersine çevirdi.
Küresel otomotiv endüstrisinde çalışan birçok kadın var. Oldukça az da olsa liderlik pozisyonlarında sorumlulukları var. Ama bir bütün olarak bakıldığında işi uzun süredir otomotiv sektörü erkeklerin bir kalesi olarak görülüyordu. Bu sebepleri de tersine çeviren durum,Çarşamba günü düzenlenen toplantıda gerçekleşti. General Motors’un –eski- CFO’su Chuck Stevens’ın emekli olacağını ve yerine 39 yaşındaki Dhivya Suryadevara geçeceğini duyururken çok başarılı olacağını da ekledi.
General Motors’ un yönetici liderliği, iflas öncesi şirketten etkileyici bir geri dönüş ile ve şu anda iş dünyasındaki neredeyse tüm diğer otomobil üreticilerinden oldukça farklı konumda. Crosstown rakibi Ford, Marcy Klevorn’un şirketin hareketlilik çabalarına nezaret etmesiyle, en üst düzeydeki cinsiyet dengesi açısından General Motors’a en yakın olanıdır.
Fiat Chrysler Automobiles, VW Group, Daimler (Mercedes-Benz’in ana şirketi) ve Toyota’nın da olduğu gibi, en üstte yer alıyor. Araba şirketlerinde kritik işler yapan birçok kadın var ancak zirvenin fethedilmesi oldukça zordu. (Efsanevi matematikçi John von Neumann’ın kızı Marina von Neumann Whitman, bir zamanlar GM başkanıydı.) Yapılan bu değişim General Motors’un kültürünü değiştirmek için oldukça etkileyici bir hareket oldu. Barra, şirketin kazancının azaldığı Avrupa’da kısa sürede satışlarını da arttırmayı başardı.
Kadınların girilmez denilen iş sahalarında bu denli köklü ve yenilikçi değişimlerinin devamını dilerken aynı performansı diğer markalardan da beklediğimizi ve kadınların iş dünyasında ötekileştirilmediği bir çalışma ortamı temenni ediyoruz.