Veri analizi yapmak hayatımızı daha kolay okunur hale getiriyor. Peki data her yerde işimize yarar mı? Bir dizinin şifrelerini çözerken bile… Evet yarıyormuş. Bir Game of Thrones izleyicisi IMBD’nin verilerini gözler önüne sererek bize bunu kanıtladı.
Game of Thrones şu anda dünya çapında en çok izlenen epik dizi, öyle ki bu sezonun birinci bölümü ilk gününde tam 16 milyon izlenme sayısına ulaştı. Üstelik bu sayı sadece legal izlenmelerin sayısı. HBO’nun hacklenip bölümlerin yayın tarihinden önce yayınlanmasıyla bu sene oldukça bahtsızlık yaşayan dizinin korsan izlenme sayısı da bir o kadar fazla. Game of Thrones’u bu kadar popüler hale getiren dev prodüksiyonunun yanında şüphesiz en önemli sebep George R. R. Martin’in sürprizli kalemi. Birinci sezondaki bir metaforun aslında beşinci sezondaki kritik bir olayı betimlemesi, beklenmedik bir şekilde başrol zannettiğimiz karakteri pat diye öldürmesi, sizi izlerken hep bir şeyleri çözmeye yöneltmesi ve üzerine çeşitli teoriler üretebilmenize imkan vermesi. İzleyicilerin kafasını en çok karıştıran şey ise bu kadar sene boyunca gerçek başrolün kim olduğunu anlayamamış olmak. Tüm hikayenin üzerine kurulu olduğunu bize düşündüren Vadedilen Prens namıdiğer Azor Ahai aslında kim, seneler buna kafa patlatmakla geçti. Ki tahta oturacak kişinin Vadedilen Prens olacağı da şüpheli, hatta ortada bir taht kalacak mı o bile kesin değil. Her şey bu kadar kafa karıştırıcı olunca bir Got izleyicisi de en sonunda bilimsel verileri ortaya koymaya karar vermiş. IMBD’nin verilerinden yararlanılan bu çalışma 4 kısımdan oluşuyor: ekranda en çok görünen karakter sıralaması, karakterlerin sezonluk görünmesi, en çok görünen hanelerin sıralaması ve hanelerin sezonluk görünmesi. Veriler incelendiğinde hep yan rol olarak gördüğümüz kişinin aslında esas karakter olması dikkat çekiyor. Gelin verileri beraber inceleyelim. Ancak eğer dizinin tüm sezonlarını bitirmediyseniz bu yazı sizin için sürpriz bozan içeriyor olabilir.
Ekranda En Çok Görünen Karakter
Jon Snow’un tüm sezonlar toplandığında en çok görünen karakter olması bizi elbette şaşırtmıyor. Asıl şaşırtan ikinci sırada Daenerys Targaryen’i görmek daha olasıyken Tyrion’un Jon’la başabaş olması. Bu aklınıza Tyrion ile ilgili teorileri getiredursun biz verileri yorumlamaya devam edelim. Daenerys, Sansa ve Cercei sıralamada birbirini takip eden diğer üç isim. Burada da dikkat çekici olan da Sansa’nın Cercei’nin önüne geçmiş olması. Dikkat, şimdi sürpriz bozan geliyor. İlk sezonun başrolü olan Ned Stark’ın uğurlanması ardından geçen altı sezon boyunca bu karakterin hala ilk 15’te yer alıyor olması da şaşırtıcı. Ned Stark’ın hala yaşadığını düşünen fan teorileri var. Bu veriler teorileri haklı çıkarır mı, pek sanmıyorum ama yine de siz bilirsiniz. Dizide her bir karakterin ortalama görüntülenme süresi 7 dakika 45 saniye ancak ilk 5 karakter Jon Snow, Tyrion, Daenerys, Sansa ve Cercei bu süreyi aşıyor.
En Çok Görünen Karakterlerin Sezonlara Dağılımı
Birinci sezonda başrol bildiğimiz üzere hem de verilerde görüldüğü üzere Ned Stark’tı. Ancak ilk sezon ikinci rolün Jon Snow olduğunu düşünme ihtimaliniz eminim ki oldukça azdır. Jon karakterini her izleyici baştan sevmiş ama ilk sezon ne kadar önemli bir yere geleceğini tahmin edebilmek için teori yetmez kahin olmak lazım. Tyrion ilk sezonda 4. sırada yer alıyor. Birinci sezonun ardından farkında olmadan üç sezon boyunca Tyrion’un hikayesini izlemişiz. Anlaşılan tahminlerimizden daha da önemli bir karakter. Veriler Jon’u başrol olarak gösteriyor ama sezonlara dağıttığımızda Tyrion’ı Jon’dan daha fazla başrol olarak izlemişiz. Tahta oturacak kişinin Jon olması pek net değil.
En Çok Görünen Haneler
Her bir hanenin ortalama ekranda görünme süresi 12 dakikaya yakın, Starklar ve Lannisterlar bu sürenin çok ötesine geçmiş durumda. Tahtın gerçek varisleri Targaryenler ise ekranda çok sık görünmüyorlar. DİKKAT SÜRPRİZ BOZAN verilere göre Jon, Stark hanesi içinde kabul edilmiş.
En Çok Görünen Hanelerin Sezonlara Dağılımı
Starklar yalnızca dördüncü ve beşinci sezonlarda birinciliği elden bırakmışlar. Bu grafik, 4 ve 5 hariç en çok ekran süresinin Starklara ayrılmış olduğunu gösteriyor. Daenerys’in en önemli karakterlerden biri olarak birinci ve yedinci sezon dışında ilk üçte yer alamaması ilginç.
Sonuç olarak fan teorilerini de bir kenara bırakırsak dizinin bize verilerle de göstermek istediği başrolün yani Vadededilen Prens’in Jon Snow oluşudur. Ancak Tyrion’ın tüm sezonlarda Daenerys’ten bile önce gelmesi izlerken gözden kaçan bir detay. Tyrion’ı hep gözümüzün önünde tutarak saklamaları tahta sonunda oturacak kişinin Tyrion olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor. Tyrion’ın bir Targaryen olduğunu öne süren teoriler de var. Sansa’nın da son sezonlardaki yükselişi ve en çok görünen karakterlerde 4. sırada oluşu düşündürücü. Burada kendi teorimi ortaya atıyorum. Azor Ahai kesinlikle Jon Snow ama Jon hiçbir zaman tahtı istemediği ve krallıkta gözü olmadığı için yönetme işi Tyrion’a kalabilir. Sansa da Tyrion ile evlenerek dizinin başından beri kraliçe olma arzusuna kavuşabilir. Ya da herkes ölebilir. Gerçekten de “We know nothing.”