Elon Musk ve Mark Zuckerberg, Silicon Vadisi’nin en çok ismini işittiğimiz iki büyük girişimcisi. Zuckerberg’i Facebook’un hayatımıza girişiyle beraber çoktandır tanıyoruz. Elon Musk ise son zamanlarda popülerleşen ancak uzun zamandır bilişim sektöründe çalışmalar yapan, ilk girişimini Blastar video oyunu için yazdığı kodu satarak daha 12 yaşındayken gerçekleştiren biri. Bu kez yaptığı girişimlerle değil de, Zuckerberg ile girdiği yapay zeka (AI) polemiğiyle gündemde. Bu konuya ve aslında Zuckerberg ile Musk’ın zıtlaşmasının arkasındaki sebeplere değineceğiz ama önce Elon Musk’ı bir tanıyalım.
Elon Musk Kimdir ?
Elon Reeve Musk, Güney Afrika Cumhuriyeti doğumlu, annesi Kanadalı Maye Musk ve babası Afrika kökenli İngiltere doğumlu Errol Musk’un oğlu. Ashlee Vance’ın yazdığı Elon Musk biyografik kitabına göre çocukluğundan beri aşırı okuma tutkusu olan Musk, ailenin çıktığı alışverişlerde bile ortadan kaybolup bir kitapçıda kitap okurken bulunan bir çocukmuş. 12 yaşında yazdığı ilk kodu 500 dolara satarak girişimciliğe ufak da olsa yaşı itibariyle büyük bir adım atıyor. Daha ciddi sayılabilecek ilk girişimi, 1995 yılında kardeşi ile beraber tasarladığı Google benzeri çevrimiçi içerik yayınlama programı Zip2. Musk, girişimlerini satarak kazandığı yatırımlarla yeni projelere odaklanan biri. Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı. Ardından 1999 yılında PayPal’in atası online finans işlemleri alt yapısı X.com’u kurdu. 2002’de de eBay’e PayPal’i 1,5 milyon dolarlık hisse senedi karşılığında sattı. Musk’ı asıl ünlendiren girişimi, 2002’de uzay taşımacılığı amacıyla füze teknolojilerini geliştirmek için kurduğu SpaceX. Kendi kurucusu olmadığı halde 2004’te çoğunluk hisselerini satın alıp yönetim kurulu başkanı olarak elektirikli otomobil üreten Tesla’nın yönünü değiştirdi. Teknolojinin insanlık ve dünya için doğa dostu gelişmesi gerektiğine inanan Musk, güneş enerjisi sistem sağlayıcısı SolarCity’nin de en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı oldu. Yapay zekaya olan ilgisi 2015’te Sam Altman ve Peter Thiel da dahil birçok girişimci ile kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI’i kurarak başladı.
Yapay Zeka Konusunda Musk Neden Bu Kadar Endişeli?
OpenAI, gördüğünü bir kerede taklit edebilen yapay zeka sistemine sahip robotlar geliştirdi. Sistem herhangi bir görevi yapmak için insanların bu işi nasıl yaptığını bir kez izlemesi yeterli. Araştırma şirketi bunun için biri görüş ağı diğeri hareketi gerçekleştiren yapay ağ olmak üzere iki ayrı nöral ağ(yapay sinir ağı) kullanıyor. Musk buradaki çalışma izlenimlerinden dolayı yapay zekanın kontrolünü kaybetmesinden endişeli. Bu yüzden yapay zeka ve insan zekasını birleştirmek için Neuralink girişimini hayata geçirdi. Kulağa bilim kurgu gibi geldiğinin farkındayım ama Musk çok ciddi. Çünkü Musk yapay zekanın insandan bağımsız bir şekilde değil, insana bağlı olarak gelişmesi yönünde tedbirler alınması gerektiğini savunuyor.
Mark Zuckerberg Elon Musk Polemiği
Geçtiğimiz günlerde Elon Musk yapay zekanın insanlık tarihi boyunca karşılaşılan en büyük risk olduğuna dair bir açıklama yaptı. Zuckerberg ise yapay zeka ile ilgili kıyamet senaryolarını ve olumsuz düşünceleri anlayamadığını söyleyerek Musk’a bir gönderme yaptı. Twitter’ı aktif kullanan Musk, takipçilerinden birinin Zuckerberg’in açıklamalarıyla ilgili attığı bir tweete yanıt olarak Zuckerberg’in bu konudaki bilgisinin kısıtlı olduğunu söyleyerek yapay zeka polemiğini alevledi.
I’ve talked to Mark about this. His understanding of the subject is limited.
— Elon Musk (@elonmusk) 25 Temmuz 2017
Böyle anlatınca mesele ne kadar da yapay zekadan ibaretmiş gibi görünüyor öyle değil mi? Ama değil.
Hem Mark hem de Elon uzaydan internet sağlama konusunda çalışmalar yürütüyor. 2016 yılında Facebook uzaydan internet uydusunu SpaceX roketiyle fırlatmadan önce uydu alev aldı. Facebook tam 200 milyon dolarlık zarara uğradı. Zuckerberg’in telekom tekeli olma hayalleri de kül oldu. Gerginlikleri aslında buradan başlıyor.
Diğer bir anlaşmazlıkları ise Facebook’un kapalı kaynak kod ile Shackled AI kullanması. Shackled İngilizcede kelepçelenmiş, engellenmiş gibi anlamlara geliyor biz buna kapalı yapay zeka diyebiliriz. ShackledAI Facebook’ta sadece çevrimiçi reklamcılık için geliştiriliyor. Elon Musk ise bildiğiniz gibi OpenAI açık kaynak kodlu yapay zeka yazılımları geliştirerek insanlığa faydalı işler üretmenin derdinde görünüyor.
Aralarında Vizyon Farkı Var
Mark Zuckerberg’e göre şuanki yapay zeka yeterince zeki değil, tehdit olarak algılanmasını abartı buluyor. Tahminlere göre yapay zekanın insan kadar zeki hale gelebilmesi 2045 yılını bulacak. Bu tarih Zuckerberg için çok uzak iken Musk için yakın bir tarih ve tedbirin şimdiden alınması gerekiyor. Kapalı kaynak kodu bırakıp önlemler alınabilmesi için de Zuckerberg’in açık kaynak koda geçmesini istiyor. Musk’a göre kapalı kaynak kod tehlike arz ediyor ve kontrol er yada geç kaybedilebilir diyor.
Facebook’un Geliştirdiği Yapay Zeka Kendi Dilini Oluşturdu
Facebook’un iki botu Bob ve Alice kendilerine özgü bir dil ürettiler. Konuşma ifadeleri şu şekilde geçiyor:
Bob: “I can i i everything else.”
Alice: ““Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to.”
Botlar İngilizce konuşacak şekilde programlanmasına rağmen kendi aralarında anlaşabilecekleri farklı bir tekrarlı sistemle anlaşmaya başladılar.
Ekip botların kendi dilini oluşturduğunu fark ettikten sonra yapay zekayı kapattı.
Araştırmacılara göre bu dil, botlar arasında iletişimi kolaylaştırmak için kısaca kaç tane itemin birden değişimesi gerektiğini kodladıkları bir sistem. Anlamsız kelime tekrarlarının sebebi bu.
Facebook ekibi Bob’un cümlesini “I’ll have two and you have everything else.” yani “ Ben iki tane alacağım ve senin her şeyin var.” olarak çevirmiş.
Tüm bunlara rağmen Zuckerberg yapay zekayı bir tehdit olarak algılamıyor. Çünkü Zuckerberg’in amacı zeki botlar ile sizin için çevrim içi alışveriş yapan dijital asistanlar geliştirmek. Reklamverenlerle arası iyi olan Zuckerberg, tüm tüketim alışkanlıklarınızı sizden iyi bilen bir asistanla satışlarını artırmayı hedefliyor. Vizyonları çok farklı bu iki girişimcinin anlaşmazlığa düşmesinden daha doğal bir sonuç olamaz herhalde.