Son günlerde gündeme bomba gibi düşen Facebook’un veri skandalını duymuşsunuzdur. Bilgileri tazelemek gerekirse analiz şirketi Cambridge Analytica’nın Facebook için geliştirdiği bir uygulama üzerinden kullanıcıların verilerine kolaylıkla ve izinsiz ulaşabildiği ortaya çıktı. Sonrasında veri skandalı büyümeye devam etti. Verilerine erişilen kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor. ABD’de 70 milyondan fazla kullanıcının bu durumdan etkilendiği ve toplanan verilerin 2016 ABD seçimlerinde kullanıldığı ortaya çıktı. Dava süreci ilerledikçe sadece ABD seçimlerinde değil birçok farklı alanda da kullanıldığı anlaşıldı.
Türkiye’deki kullanıcıların birçoğu durumun ehemmiyetini kavrayamamış ve skandalın ABD’yle sınırlı olduğunu düşünse de Türkiye’den 223 kişinin Cambridge Analytica’nın geliştirdiği uygulamayı indirdiği bilgisi de paylaşıldı.’Bizi ilgilendirmez, uygulamayı indiren düşünsün’ diyor olabilirsiniz fakat uygulama sadece indiren kişinin bilgilerini değil Facebook’daki tüm bağlantılarının kişisel verilerine ulaşabiliyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye’den 234 bin 584 kişinin verilerine izinsiz bir şekilde erişilmiş. Hiç de azımsanacak bir sayı değil.
Facebook veri skandalı büyümeye devam ederken tartışılan diğer konu da ABD’deki veri koruma yasalarıyla ilgili gerekli tedbirler alınmış olsaydı sonuç aynı olur muydu? 25 Mayıs’ta yürürlüğe giren AB Genel Veri Yönetmeliği (GDPR) güzel bir örnek. Eğer ABD’de bu tarz bir yönetmelik olsaydı Facebook yetkilileri bu süreçte yaptıkları gibi verilerin izinsiz kullanılmasına göz yumup, benzer anlaşmalar yapmaya devam edebilir miydi?
Veri skandalı nedeniyle Facebook’a duyulan güvenin sarsıldığı düşünülse de yayınlanan son raporlara göre ekonomik olarak etkilenmiş görünmüyor. Yılın ilk 3 ayındaki veriler geçen yıl aynı dönem verileriyle karşılaştırıldığında karını %63 arttırmış. Aylık aktif kullanıcı sayılarında da hatrı sayılır bir artış söz konusu; aylık 2 milyar 200 milyon aktif kullanıcıya ulaşılmış.
Konuyla ilgili ABD Kongresi’nde ifade veren Facebook’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, “Benim hatamdı özür dilerim. Facebook’u ben başlattım, ben işlettim ve burada olanlardan ben sorumluyum” şeklinde konuştu.
Facebook emsal bir ceza alır mı? Şirketin kaderini ne kadar etkiler? Bu sorularımızın cevaplarını ilerleyen günlerde öğreneceğiz.
Siz yine de bir uygulama indirdiğinizde verdiğiniz izinleri gözden geçirin derim.