E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Facebook, Sahte Haberler İle Mücadelede Yeni Bir Güncellemeyi Test Ediyor.

Zamanında Napolyon “Para para para!” demiş, şimdi yaşasaydı “Sosyal medya sosyal medya sosyal medya!” derdi. TAB olayında görüldüğü üzere sosyal medya, sendikasız kesimin sendikası olabileceği gibi(Tuğçe Çotuk, 2017) sahte bir haber yüzünden batma noktasına gelen bir Hint restoranı örneğinde olduğu gibi de kara büyücü misali olabiliyor.

Şaşırtıcı ki, geçtiğimiz yıl yaklaşık 27 milyar dolar kazanmış koskoca sosyal medya devi, teknoloji şirketi Facebook da uzun zamandır sahte haberler ile mücadele ediyor.

ABD Başkanlık seçimlerine Facebook’taki sahte haberler ile müdahale edildiğinin anlaşılması ve sahte Las Vegas haberi yüzünden dikkatleri üstüne geçen Facebook, yeni bir özelliği test ediyor. Haber ve makale gönderisinin sağ üst kısmında yer alan “i” butonuna tıklayarak yayıncının Vikipedi açıklamasını ve aynı konudaki ek haberleri veya makaleleri görebilirsiniz. Bir haber veya makalenin, Vikipedi sayfası veya diğer yayıncılardan gelen benzer bağlantısı yoksa, Facebook sizi eksik içerik bilgisi konusunda uyarıyor. Bu şekildeki belirsiz haber veya makaleler “tartışmalı” etiketi ile gösteriliyor.

Facebook, haber ve bilgi akışını denetlemek için insan editörlerini kullanmayı düşünmekle beraber reklamlar için 1000 kişiyi işe alacağını duyurmuştu. Şimdi, yavaş yavaş insan dokunuşunu kucaklamak, editörleri kullanmak hatta Vikipedi ve onun moderatör ordusu ile ortaklık yapmaya başlıyor.

Vikipedi’de yer alan içerikler için kesinlikle güvenilir diyemeyiz ancak Vikipedi’nin algoritmik sistemler ve gönüllü insanlardan oluşan sahte haberler ile ilgilenen bir ekibi var. Bir Vikipedi sayfasına göre, Vikipedi’de son 30 gün içinde bir sayfayı düzenleyen 133.540 editör var.

Facebook, geçtiğimiz Ocak ayında belirli ülkeler için kullanıcıların yanıltıcı veya sahte haber olarak gördüğü içerikleri işaretlemesini sağlayan sahte haber filtreleme özelliğini bünyesine eklemişti.

Ağustos ayında ise belirli ülkeler için,“İlgili Makaleler” sekmesini bünyesine eklemiş, aynı konuda ek makaleler ile okuyucular okudukları makalelerin güvenilir ve dikkat çekici olup olmadığına karar verebiliyordu.

Anti-semitist bazı Neo-Nazi organizasyonların Facebook’taki reklamveren araçlarını kullanarak, Yahudi kullanıcıları tespit ettikleri ve bu kişilere Yahudi karşıtı reklamlar göstererek kullanıcıları taciz ettikleri ortaya çıkmış, sahte haber yayan sayfaların reklamlarını engellemeye başlayacağını söylemişti.

Facebook, bu güncellemelerinden istediği performansı elde edememiş olacak ki şu an yeni bir güncellemeyi test ediyor. “Sahte haberler yüzünden okları üstüne çeken Mark Zuckerberg, acaba Facebook’u kurduğu için pişman mıdır?” sorusu akıllara gelmiyor değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir