Elon Musk Kimdir ?
Elon Reeve Musk, Güney Afrika Cumhuriyeti doğumlu, annesi Kanadalı Maye Musk ve babası Afrika kökenli İngiltere doğumlu Errol Musk’un oğlu. Ashlee Vance’ın yazdığı Elon Musk biyografik kitabına göre çocukluğundan beri aşırı okuma tutkusu olan Musk, ailenin çıktığı alışverişlerde bile ortadan kaybolup bir kitapçıda kitap okurken bulunan bir çocukmuş. 12 yaşında yazdığı ilk kodu 500 dolara satarak girişimciliğe ufak da olsa yaşı itibariyle büyük bir adım atıyor. Daha ciddi sayılabilecek ilk girişimi, 1995 yılında kardeşi ile beraber tasarladığı Google benzeri çevrimiçi içerik yayınlama programı Zip2. Musk, girişimlerini satarak kazandığı yatırımlarla yeni projelere odaklanan biri. Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı.
Ardından 1999 yılında PayPal’in atası online finans işlemleri alt yapısı X.com’u kurdu. 2002’de de eBay’e PayPal’i 1,5 milyon dolarlık hisse senedi karşılığında sattı. Musk’ı asıl ünlendiren girişimi, 2002’de uzay taşımacılığı amacıyla füze teknolojilerini geliştirmek için kurduğu SpaceX. Kendi kurucusu olmadığı halde 2004’te çoğunluk hisselerini satın alıp yönetim kurulu başkanı olarak elektirikli otomobil üreten Tesla’nın yönünü değiştirdi. Teknolojinin insanlık ve dünya için doğa dostu gelişmesi gerektiğine inanan Musk, güneş enerjisi sistem sağlayıcısı SolarCity’nin de en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı oldu. Yapay zekaya olan ilgisi 2015’te Sam Altman ve Peter Thiel da dahil birçok girişimci ile kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI’i kurarak başladı.
Elon Musk’tan Altın Değerinde 20 Önemli Tavsiye
“Mükemmel şirketler mükemmel ürünler üzerine kurulur.”
“Bir şirket yaratmak, kek yapmak gibidir. Bütün malzemelere gerekli oranda sahip olmanız gerekir.”
“Başarısız olmak da seçeneklerimizden biri. Başarısız olmadıysanız henüz yeterince yenilikçi değilsiniz.”
“Bir işe başlamak veya onu büyütmek tamamen yenilkçi olmak, enerji ve ürünün arkasındaki kişilerin azimleriyle ilgilidir.”
“Paypal’dan yola çıkarak şöyle düşündüm: ‘İnsan geleceğini en çok etkileyen başka hangi problemlere çözüm getirebilirim’ ve olaya asla ‘Nasıl daha iyi para kazanabilirim’ perspektifinden bakmadım.”
“Bence en iyi tavsiye: Her zaman bir şeyleri nasıl daha iyi yapabileceğinizi düşününün ve kendinizi sorgulayın.”
“Bence geri bildirim döngüsünün olması çok önemli. Böylece neyi başardığınızı ve bunu nasıl daha iyi yapabileceğinizi öğrenebileceksiniz.”
“Kararlılık çok önemli. Vazgeçmeye zorlanmadığınız sürece vazgeçmemelisiniz.”
“Bir şeyler yapmak için yeterince azimli olmalısınız. Yoksa sadece kendinizi yıpratırsınız.”
“İlk adım olarak yapacağınız şeyin olabilitesini kanıtlamak, Daha sonra ihtimaller ortaya çıkacaktır.”
“Çok fazla çalışın. Haftada en az 80 veya 100 saat çalışın. Böylece başarı oranınızı geliştirin. Diğer insanlar haftada 40 saat çalışıyorsa bile onların 1 senede yaptığı şeyi siz 4 ayda yapacaksınız.”
“Eğer bir şeyler sizin için önemliyse, oranlar yapmamanızı öneriyorsa bile siz yapmaya devam edin.”
“Sepeti siz kontrol ettiğiniz sürece tüm yumurtalarınızın aynı sepette olması önemli değil.”
“Henry Ford ilk ucuz ve kullanışlı arabayı yaptığında insanlar: ‘atın nesi var ki’ dedi. Buna rağmen Henry büyük bir kumar oynadı ve kazandı.”
“Sabah uyanınca geleceğin daha iyi olacağını düşünüyorsanız o gün aydınlık bir gün olacak.”
“Manuel olarak çalışan herşey bozuktur.”
“Yapabileceğinizin en iyisini yapmak için fazladan titizlik isteyebilirsiniz. Onunla ilgili yanlışları bulun ve düzeltin. Olumsuz yorumları alın, özellikle arkadaşlarınızdan.”
“Eğer Co-Founder veya CEO iseniz tüm görevleri sizin yapmanız gerekir hatta istemediklerinizi bile. Siz kendi işinizi yapmazsanız şirket başarılı olmaz. Hiçbir görev sıradan değildir.”
“Risk almakla ilgili muazzam önyargılar var. Herkes kendi k*çını kurtarmaya çalışıyor.”
“Bence karışık işleri halletmek için çok fazla insanı işe almak yapılan büyük bir hata. Doğru cevabı almak için işçi sayısı önemli değil. (Hiçbir şey bilmeyen iki çalışan, bir çalışandan daha iyi değildir.). Sayılar sadece süreci yavaşlatacak ve daha pahalı hale getirecektir.”
1 yorum