Duvar

damattween

Duvar önceden ayırmak için vardı.  Çin Seddi ki kendisi dünyanın en büyük duvarıdır, Çin’in bitmeyen Türk akınlarına engel olması için yapıldı. Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran soğuk savaşın duvarı Berlin’de siyah beyaz fotoğraflarda kaldı. Duvar her zaman ayırmanın, bölmenin, farklılaştırmanın bir simgesi olmuş.

Peki, sosyal medyanın amiral gemisi Facebook’un duvarı?

Facebook duvarı iletişime en açık duvar. Kitleleri iletişim kurar hale getiriyor. Dolayısıyla duvar markalar için vazgeçilmez bir mecra oluyor. Duvardan düşmemek için yapılması gerekenler var. Çünkü bazı markaların duvardan nasıl düştüğünü gördük. Örneğin, Van depreminde bir hava yolu şirketi her 10 beğeni (like) için belirli bir miktarda yardım yapacağını söyledi. Bunun lansmanını yaptı. Lansman başlar başlamaz da duvardan düştü.

Duvarda yürümenin kurallarını bilmeden yürümek düşmeye neden oluyor. Çünkü sosyal medya geldiği andan itibaren kuralları değiştirdi. İlk olarak bencil mesajları yasakladı! Artık tüketicinin etkin olduğu mesajlar iş yapıyor.  Yani markalar “ben! ben!” diye bağırmayı bırakmalı. Samimi, içeriği dolu mesajlar üretmeli.

Duvarda rahat ve başarılı olmanın diğer bir önemli adımı da “süreklilik ve sabır”dır. Duvarda acele eden kaybeder. Konveksiyonel medyada olduğundan daha sabırlı ve stratejik olmak gerek.

Geleneksel medyada kısmen kabul gören pembe yalanların duvarda hiç şansı yoktur. Duvar samimiyet ister, yalanı kaldıramaz.

Tüm toplulukların çevrim içi köylere dönmesi bilgi yayma gücüne sahip markalara yol açtı. Bilgi hazımsızlığını engellemek için içeriği doğru yönetmek gerekir. Duvar ve duvardaki markaların nemalandığı birinci motivasyon “merak”. Bu kavram üzerinden materyal üreten kazanır.

Duvardaki tüm hareketler ölçülebilr olduğu için stratejinin ve taktiğin önemi artıyor. Duvarda yükselmek, mutlu marka olmak için strateji, kreatif, taktik ve uygulamanın hep beraber yürütülmesi şart.

Pazar ola.

[message_box title=”E-Bültenimize abone olun:” color=”red”][wysija_form id=”1″][/message_box]
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir