DSP, SSP ve Ad Exchange Nedir?
İnternetin her geçen gün daha fazla kullanıldığı günümüzde dijital reklamcılıkta çok önemli bir hal almaya başlamıştır. Dijital reklamcılıkta firmalar hizmet ver ürünlerini hedef kitlelerine duyurma adına bir pazar oluşmuştur. Bu reklam yöntemi günümüzde geniş kitlelere ulaşma noktasında önemli bir yere sahiptir. Online reklamlar, medya tüketim biçimlerinin değişik gösterilmesinden dolayı giderek daha popüler bir hale gelmiştir. Reklamların en dikkat çekici özelliğinin ise en düşük bütçe ile büyük verim vermesidir. Bu evrede en fazla karşımıza çıkan sorular arasında ise; DSP, SSP ve Ad Exchange nedir? Sorusu yer almaktadır. Bu teknolojilerin reklamcılık sistemine giriş yapan veya yapmaya hazırlanan firmalar için reklam satın alma teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz.
Ad Exchange: Kısaca AdX şeklindedir. Kullanıcılara gerçek zamanlı olarak ihale yapabilme imkanı vermektedir. AdX ile reklam gösterimi yapılacak olan bir alan için teklifte bulunabilirsiniz.
DSP: Demand Side Platform’un kısaltılmışı olan DSP, Talep Yönlü Platform demektir. Reklamın görüntüleneceği alanın satın alma işlemini kolaylaştıran bir yöntemdir. Uygulama reklam veren firmaların en uygun dijital verileri toplamasına ve eş zamanlı şekilde açık artırmaya gitmesine yardımcı olmaktadır.
SSP: Supply Side Platform’un kısaltılması olan SSP, Az Yönlü Platform demektir. DSP ile eşdeğer olmakla beraber yayıncı etrafında yer alan reklam yönetimlerinin daha iyi olmasını sağlar.
DSP, SSP ve Ad Exchange Çalışma Mantığı Nedir?
DSP, SSP ve Ad Exchange gibi yapıların kendi içlerinde bir çalışma mantığı bulunmaktadır. Bu çalışma mantığı hem reklam verenler için hem de reklam alıcıları için çok önemli bir yere sahiptir. DSP, SSP ve Ad Exchange yapılarının çalışma mantığı şu şekildedir:
-Ad Exchange: Bu sistem sayesinde birden fazla reklam networkünden medya envanteri satın alma ve satışını yapma imkanı sunulmaktadır. Günümüzde başlıca Ad Exchange’lerin Google (Doubleclick), Microsoft (AdECN), OpenX ve Rubicon Project olduğunu görebiliyoruz.
-DSP: Bu sistem alıcılara birden fazla Ad Exchange platformunun üzerinden gerçekleştirdikleri dijital reklam satın alma işlemini tek bir arayüzün üzerinden veri alışverişine girme ve yönetme imkanı sunulmaktadır. Günümüzde en fazla bilinen DSP’lerin Mediamath ve Appnexus olduğunu söyleyebiliriz.
-SSP: Bu platform sayesinde yayıncılar reklamlarını minimum birimler üzerinden maliyet belirleyerek reklam verenlerin taleplerine arz etmektedir. Yayıncılar SSP’ler sayesinde en fazla fiyatı veren reklam verenleri site envanterleriyle buluşturabilmektedir.
DSP, SSP ve Ad Exchange Nerelerde Kullanılır?
DSP, SSP ve Ad Exchange gibi yapılar birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu gibi kullanıldığı noktalarda değişiklik gösterebilmektedir. DSP platformunda iletilen talepler çok büyüktür. Bu yüzden çok uzun sürmeden sadece milisaniyeler içeriisnde bütün envanterlerin kabul edilerek değerlendirilmesi gerekir. Yüksek performansın vaat edildiği bu envanterlerin açık artırma adına karşı taraf tarafından onaylanması gerekmektedir. DSP’ler SSP’lere, özel Pazar yerine ve dijital Pazar yerlerine erişmeye yardımcı olmaktadır.
SSP, DSP ve Ad Exchange sistemlerinin kullanıldığı alanların online reklam alanında yer alan firmalar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Dünya genelinde büyük firmaların bunu tercih ettiğini ve kullanıcılar ile iletişimi daha güçlü seviyeye getirdiğini görüyoruz. Bu sistemlerde yer alan teknolojik yapılar sayesinde sadece saniyeler içerisinde reklam alımları ve satışları gerçekleştirilmektedir. Sistemler sayesinde sadece alım ve satımlar yapılmaz aynı zamanda reklam yönetiminin de başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini görebilirsiniz. Bu şekilde alışını veya satışını yaptığınız reklamın yönetimini de en iyi şekilde gerçekleştirme imkanına sahip olursunuz. Reklam yönetimi doğru kitleyi elde edebilmek için çok büyük önem arz eder.