E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Doğru Marka İsmine Yolculuk

Güçlü ülkelerin, istikrarlı ekonomilerin güçlü markalarla oluşacağı yadsınamaz bir gerçek. Ne mutlu ki  “markalara” ve “marka değerlerine” verilen önem de Türkiye’de her geçen gün artıyor, ülkemiz marka mühendislerinin ve marka stratejistlerinin emekleriyle markalarına sahip çıkmak konusunda günden güne daha çok bilinçleniyor. Marka mühendisi Ömürden Sezgin’in hepimizin hafızalarına kazınmaya başlayan  “ Türkiye’de gelecek markalarıyla gelecek” sözü de yükselen bu bilincin en güçlü sloganlarından.

Elbette güçlü markalar şans eseri oluşmuyor, rekabetin böylesine sert olduğu pazarda markaların doğru konumlanabilmesi için birçok detaylı çalışma yapılıyor. Markalar bizlere kendilerini sunarken ilk olarak isimleri ve logolarıyla karşımıza çıkıyor. Nesiller boyu ayakta kalmasını planladığımız markamız için, bir daha değişime gidemeyeceğimiz, markamızın vitrini olacak, markamızı yansıtacak hatta yaşatacak doğru ismi bulmak bu yüzden oldukça önemli.

 

Peki, doğru marka ismi nasıl olmalı?

 

İlk olarak doğru ismi bulmak için markayı ve hitap edeceği pazarı doğru tanımalı, markanın verdiği mesajları doğru anlamasınız. Şirket stratejisini içinde bulunduran, ondan beslenen en azından küçük çağrışımlar yapan isimler hatırlanabilmek ve kabul edilmek adına pazarda daha avantajlı olacaktır.

Markanın vizyonunu doğru belirlemeli, gelecekte yönelebileceğiniz alanları göz önünde bulundurmalısınız. Yoksa sizde mobilya pazarına Enza Home olarak girmek zorunda kalan Yataş’ın yaşadığı zorlukları yaşayabilirsiniz.

Negatiflik içermemesi oldukça önemli! Bu yüzden marka ismimizin benzer dillerde hangi anlamlara geldiğini araştırmak da olumsuzlukları engellemek adına faydalı bir yöntem olacaktır.

Marka isminin kolay okunabilmesi, okunurken kulağa rahatsız edici gelmemesi de müşterilerimizle olumlu bir bağ kurmak adına oldukça önemli. Zira yapılan araştırmalarda gösteriyor ki kişiler okuyamadıkları ürünleri almak konusunda oldukça çekingenler.

Marka isminin ürün kategorisiyle ilgili olması da markanın hafızlarda rahatça yer edinebilmesi konusunda etkili bir unsur.  Kategorisiyle çağrışımı olmayan bir markayı anlatmak, çağrışımı olan markayı anlatmaktan çoğu zaman çok daha uzun sürecektir.

İnternetin hayatımızdaki yerinin artmasıyla anlamsız kelimeleri koymak da avantajlı hale gelmiş durumda. Aramalarda direk markaya ulaşmak, başka marka ve çağrışımlarla karıştırılmamak adına anlamsız kelimeler sizi rakiplerinizden ayıracaktır.

Görselliğin böylesine önemli olduğu bir zamanda marka isminizin şekli de oldukça önemli. İsminiz kadar sizi temsil edecek logonuzda marka isminin nasıl durduğu, ürünleriniz üstünde isminizin nasıl yer alacağı da önceden düşünülmelisiniz.

Son olarak elbette en önemli şey markanız için düşündüğünüz isimlerin tescil ve domain kontrolünü yapmak olacaktır. Belirtmeliyim ki bugün tüm dünyada var olan 200 milyon şirketten sadece 50 milyonu tescilli durumda ve birçok şirket internette istediği alanlara sahip olamamanın bedelini ödüyor.

Büyük markaların isim hikâyeleri…

SAMSUNG

Samsung, Korece 3 yıldız anlamına geliyor. Bu üç yıldız güçlü, sayısız, büyük olarak anlamlandırılıyor.

MİCROSOFT

Microsoft  microprocessor, software kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmış.

ASUS

Asus Yunan Mitolojisindeki kanatlı at Pegasus’tan esinlenerek oluşturulmuş.

PEPSİ

Pepsi ismini İngilizce dispepsi, yani hazımsızlık kelimesinden almış. Pepsi Cola’nın hazımsızlığa iyi geldiği fikrinden yola çıkarak oluşturulmuş.

VENMO

Venmo’nun adı, Latincede “satmak” anlamına gelen “vendo” kelimesinden geliyor.

ADİDAS

Adidas ismini kurucusu Adolf (Adi) Dassler’in adının kısaltması “Adi” ve soyadının ilk 3 harfinin birleşmesinden alıyor.

IKEA

Şirketin kurucusu Ingvar Kamprad’ın adının ve soyadının ilk harfleri ile büyüdüğü kasabanın adı Elmtaryd Agunnaryd’in ilk harflerinin birleşmesi ile oluşturulmuş.

VODAFONE

Vodafone adı, 3 kelimenin birleşmesi ile oluşturulmuş: “voice” (ses), “data” (veri) ve “telephone” (telefon).

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir