Dijitalleşmenin Baş Döndüren Yolculuğu- Bölüm 2

728x90 damat

Bir önceki hafta birinci bölüm ile başladığımız bu yolculukta bu hafta sizlerle ikinci bölümü irdeleyeceğiz. Birinci bölümü kaçıranlar için linke tıklayabilirsiniz.

[boombox_button tag_type=”a” type=”primary” url=”https://pazarlamaturkiye.com/pazarlama/dijital-pazarlama/dijitallesmenin-bas-donduren-yolculugu-bolum-1/” target=”blank” class=”class-name1 class-name2″]Dijitalleşmenin Baş Döndüren Yolculuğu- Bölüm 1[/boombox_button]

Amerika ve Avrupa’nın Çin’e olan korkusuyla başlayan dijitalleşme eğilimi ciddi bir yol kat ediyor ve edecek. Ancak bu duruma da çok alışmamamız gerekiyor. Uzmanlar yakın gelecekte dijitalleşmenin de eskiyeceği ve değişimlerin inanılmaz olacağından bahsediyor. Ancak şimdi sektörden, sektörün içinde olanlardan bahsedelim.

 

Sektörde Dijitalleşme Nasıl Gelişiyor?

Kimi sektörler eski iş modellerini neredeyse tamamen terk etti. Üretim- montaj hatlarında özellikle Almanya köklü değişimler yaptı. Müzik endüstrisi dijital platformlar öncülüğünde ilerliyor. Yayıncılık, eski ve yeni yaklaşımların bir karması olarak hayatını sürdürüyor. Dergiler, gazeteler dijital dünyaya ayrı geleneksel yayıncılığa ayrı iş modelleri kurguluyor. Alışveriş ise elektronik ticaretin hızlı yükselişine rağmen hâlâ geleneksel modellerin baskın olabildiği bir alan.

Hizmet Sektöründe Dijitalleşme Neler Sağladı?

Dijitalleşmenin pozitif etkilerini özellikle sağlık, bankacılık ve eğitim gibi hizmet sektörlerinde daha yakından görebiliyoruz. Sağlık sektöründeki dijitalleşmenin bir sonucu olarak dijital kayıt sistemleri gelişiyor. Bu sistemlerin gelişmesi ile organizasyonlar arası veri transferleri kolaylaşırken bunun sonucunda verimlilik ve güvenlikte artış sağlanıyor. Örneğin diş hekimleri artık kendi ofislerinde müşterilerinin iskelet taramalarından diş parçalarını üç boyutlu olarak basabiliyor. Ünlü spor ayakkabı markası Nike müşterilerine, ayaklarına mükemmel biyodinamik ile eşleşen 3D tabanlı spor ayakkabılar sunuyor.

Araştırma sonuçlarına göre en dijital platformların başında bankacılık geliyor. Bankacılık, diğer sektörlere göre özellikle şube çalışmalarıyla birlikte müşterileriyle daha yakın ilişkiler kurduğundan müşteriyi anlama ve buna göre hareket etme konusunda önde geliyor. Bu da hizmet sektörünün ve özellikle bankaların dijitalleşme adına diğer sektörlerden daha önde olduğunu gösteriyor.

Eğitimde dijitalleşme konusuna değinecek olursak; eğitimin dijitalleşmesi toplumun dijitalleşmesi demek. Dijital kültürün yaygınlaşması için eğitim faaliyetlerinin dijitale uyarlanmış olması gerekiyor. Dijital, her yaştan ve statüden insanın günlük hayattaki rutini olan öğrenme ve eğitimin şeklini değiştirdi. Dijitalleşme ile değişmeye başlayan öğrenme ve eğitim şekillerimizde hem kolaylaşmaya hem de daha verimli hale gelmeye başladı. Dijitalleşme ile bilgiye ve eğitime erişim kolaylaşırken bu durumun bir diğer faydası da fırsat eşitliği olduğuna değiniliyor. Dilediğimiz yerden istediğimiz eğitime ulaşmamız kolaylaşıyor. Dolayısıyla toplumun dijitalleşmesinin yolu eğitimden geçiyor. TEB Bankası, Ümraniye’de açtığı okul ile dijitalleşmenin eğitimdeki etkilerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Medya Dijitalleşme ile Mutasyona mı uğradı?

Dijitalleşmeyi aslında biz en çok ve en önce medya ile yaşadık. Medyada akıl almaz yenilikler başımızı döndürdü. Günümüzde devlette ya da özel sektörde sosyal medya hesabı kullanmayan bir kurum var mı? Basit ve hatta artık insanların duymak istemediği bu örnek soru aslında medyanın mutasyonunu apaçık gösteriyor. Dijitalleşme medya ile başladı. Daha sonra ‘‘simplicity is ultimate’’ algısıyla ortaya çıkan yenilikler ve çalışmalar dijitalleşmenin muazzam etkilerini ortaya çıkardı.

Endüstri 4.0 ile Dijitalleşmenin Yolu Nasıl Kesişti?

Dijitalleşmenin evrimsel bir süreçte sarsıcı sonuçlar sağlayabileceğini kanıtlayan kaynaklar endüstri 4.0’ ın da önemini vurguluyor. Birçok çağdaş otomasyon sistemi, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini kolektif bir şekilde dijitalleşmenin izleriyle yönetiyor. Endüstri devrimi nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan dönüşümü bizlere sunuyor. Endüstri 4.0 dijitalleşme ile müşterilerden %40’lık bir deneyim artışı sunuyor.

Türkiye’nin Dijital Karnesi Nasıl?

Şirketlerin dijitalleşme yolculuğunu tespit etmek isteyen Accenture Dijitalleşme Endeksi 2016 çalışması sonuçları Türkiye’nin dijital karnesini bizlere sunuyor. Sonuçlara göre, finansal hizmetler %81 ile dijitalleşme performansı en yüksek sektör olurken, onu sırasıyla hizmet faaliyetleri, perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ticareti ve onarımı sektörleri takip ediyor. Ancak genel indekse bakacak olursak Türkiye’nin dijitalleşme endeksi %61 olarak sonuçlanıyor. Diğer yandan çalışmaya katılan şirketlerin sadece %55’i kendilerini dijitalleşme sürecine tümüyle hazır hissediyor ve dijitalleşme trendi ile ortaya çıkan yeni fırsatlara ve risklere karşı hazırlıklı olduğunu belirtiyor.

Gelecek, dijital dönüşümü gerçekleştirebilen şirketlerin olacak. Bu sebeple dijitalleşme dünya liginde yer alabilmenin en temel koşulunu oluşturuyor. Ancak dijitalleşmeyi tek bir sektöre indirgediğimizde ülke olarak gelişebilmemiz mümkün değil. Bu sebeple sektör fark etmeksizin dijitalleşmeyi sağlayabilirsek o zaman gerçek başarı ve gelişime ulaşabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir