Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir ve Faktörleri Nelerdir?

Dijital pazarlama stratejisi nedir? denildiğinde birçok faktör tanımlamaya dahil olmaktadır. Dijital pazarlama stratejisi kurgulanırken marka duygusu, hedefler, hedef kitleleri, satış kanalları, geçmişteki durumlar, markanın dijital platformlardaki izi gibi birçok konu bir arada düşünülmeli.

İşletme sahipleri dijital pazarlama konusunu çoğunlukla çevreden duydukları kadar biliyorlar. Bu konu hakkında detaylı araştırma yapan işletme sahibinin az olduğu kanaatindeyim. Durum böyle olunca dijital pazarlamanın sosyal medyaya reklam vermek veya Google’da üst sıraya çıkmak dışında bir işe yaramadığını düşünenlerin sayısı çok fazla.

Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir ve Faktörleri Nelerdir?

Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir?

Duygu

Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir
Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir

Reklam metinlerinizi ve görsellerinizi oluştururken markanızın iletişime geçeceği hedef kitleye hangi duyguyu yansıtması gerektiğini iyi belirlemeniz gerekiyor. Aksi halde, ilgi çekmeyen görsellerle yapacağınız reklamlar etkileşiminizi azalttığı gibi birim başına maliyetlerinizi de artıracaktır. Turizm sektöründe, pazarlara özel duyguyu yansıtacak görselleri kullanmak oldukça işe yarayan bir faktör. Oteliniz her turiste aynı duyguyu yansıtmıyor olabilir, bu yüzden iyi analiz edip pazarlara özel görseller üretebilirsiniz.

Hedef Kitleniz

Hedef kitle analizi, birim başına maliyetlerinizi belirleyen en önemli faktörlerden biri. Rusya’ya hitap eden üst segment bir oteliniz var ise, Rusça metinler ve görseller ile sizden satın alma yapabilecek muhtemel bölgeleri belirleyip bu bölgeler özelinde reklam çıkmanız daha faydalı olur. Örneğin; pahalı bir otel reklamını tüm Rusya bölgesindeki 100 milyon kişiyi hedefleyen şekilde kurgulamak size çok fazla gösterim sağlayabilir ancak dönüşüm almayacağı için satış ihtimaliniz azalacaktır. Bunun yerine, daha zengin spesifik bölgeler seçip, doğru demografik ölçüye sahip insanları hedefleyerek satın alma kararı verirken sizin otelinizi tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.

Satış Kanallarınız

Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir
Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir

Bir otel reklamı gördüğünde potansiyel alıcı satın alacağı kanalı kendi belirler. Bu yüzden dijital pazarlama faaliyetlerini bir bütünleşik pazarlama olarak görmek gerekir. Markanız tanındıkça, tüm satış kanallarınızı pozitif olarak etkiler.

Geçmiş Analizi

Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir
Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir

Dijital pazarlamada da tüm pazarlama fonksiyonları gibi geçmiş durumunuz geleceğinizi belirleyecektir. Önceki pazarlama faaliyetlerinizi, bütçelerinizi, skorlarınızı iyi analiz edip bir sonraki stratejinizi bu verilere göre kurgulayabilirsiniz. Özellikle satış geçmişi olan kişiler burada ne demek istediğimi çok daha iyi anlıyordur diye düşünüyorum.

Çok önemsenmiyor belki ama satın alma kararı verecek potansiyel müşteriniz sizi mutlaka internet üzerinden araştırıyor. Hatta bu rakam TripAdvisor sitesinin verisine göre %85’e kadar ulaşmış durumda.

Reklam metinleriniz ne kadar iyi olursa olsun, dünyanın en iyi görsellerini de kullanıyor olsanız bir reklam görüntülendiğinde potansiyel müşterileriniz sosyal medyada sizinle ilgili yazılanlara, yorum sitelerinde paylaşılanlara veya web sitenize mutlaka bakıyor. Artık sadece reklam vermek potansiyel müşterinin karar vermesinde yeterli olmuyor. Bu yüzden dijital dünyada markanız ile ilgili yapılan tüm aktiviteleri takip etmelisiniz.  Dijital pazarlamayı bir marka stratejisi olarak düşünüp tüm departmanların da dahil olacağı geniş çaplı bir organizasyon haline çevirmelisiniz.

Doğru bir strateji ile markanıza değer katacağınıza emin olabilirsiniz. Sabırsız olmayın, yüz yüze bir ticaret olmadığı için markaya olan güvenin oluşması zaman alabilir. Bu çalışmalar genellikle 2-3 seneye yayılan fakat etki etmeye başladığında da 2-3 sene devam eden çalışmalardır. Rakiplerinizi iyi tanımalı, doğru bütçeler, doğru hedefler, doğru zamanlama gibi argümanları bir araya getirip yoğun bir çalışma içerisine girmelisiniz.

Tüm reklam platformları son kullanıcının da temel düzeyde reklam verebilmesi üzerine kurgulanmış durumda. Bu sebepten de “Biz günde 20 liraya Facebook’ta reklam veriyoruz zaten”, “bir post paylaştık onu reklamladık çılgın like aldı” gibi sadece like hedefli faaliyetlerin bir dijital pazarlama olmadığını iyi anlamak lazım. Dönüşüm hedefiniz “like almak” üzerine olduğu sürece göz boyamak dışında bir faaliyet sürdürmek olanaksız. Bir turizm işletmesinin var olabilmesi için öncelikli hedefi gelir elde etmektir. Dijital pazarlama stratejinizi de gelir elde etme üzerine konumlandırmalısınız, böylece ölçümlemeniz daha gerçekçi olacaktır.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir