Blokzincir ekosistemini oluşturacak, uygulamalar, ağlar ve platformların temel gereksinimidir. Dijital kimlik sistemleri, geleneksel kimlik sistemlerinden daha güvenilirdir. Blockchain tabanlı bir sistemde, kimlik doğrulamanın dijital yaşamın ve dijital ekonominin temellerinden biri olması bekleniyor.
Blokzincir sistemleri kişinin bir veriyi değiştirmesini zor hale getirir ve her türlü veriyi sahtekarlığa karşı etkin şekilde korur. Buna bağlı olarak dijital imzaların kullanımı bir kullanıcı hakkındaki bir iddianın kaynağını doğrulamayı çok daha kolay hale getirir. Kimlik doğrulama sistemlerinin yetersizliği güvenlik açıklarını meydana getirmektedir. Geleneksel kimlik doğrulama yöntemlerinin verimsizliğinden kaynaklanan kimlik hırsızlığı özellikle Türkiye gibi güvenliğin her zaman ön planda tutulması gereken ülkeler için ciddi riskleri de içermektedir.
Kimlik doğrulama sistemleri, ticari ve sosyal yaşamda mahremiyet açısından önemli olmakla birlikte bu şekilde gerçek ve tüzel kişilerin kimlikleri ile ilişkili tüm verileri kendi kontrollerinde olmaktadır. Blokzincir teknolojisi kimlik doğrulama işlemlerinin güvenilir ve kesin bir şekilde yapılabilmesi için gelecek vadetmektedir.
Dijital kimliğe uygulanabilecek birbirinden farklı doğrulama servis mimarileri mevcuttur. Bu kapsamda 12 temel prensip önemli rol oynamaktadır.
- Mahremiyet Odaklı Olması
- Güvenlik
- Erişebilirlik ve Taşınabilirlik
- Kullanıcı Odaklılık
- Şeffaflık
- Ölçeklenebilirlik
- Performans
- Kullanılabilirlik
- Birlikte Çalışabilirlik
- Denetlenebilirlik
- Esneklik
- Kalıcılık
Dijital kimlik genellikle gerçek kişilerin kimliklerinin doğrulanması temeline odaklanmaktadır. Buna ek olarak kurumsal dijital kimlik uygulamaları da önem taşımaktadır. Bunun sebebi ise dijital kimliklerin tüzel kişilikler ile senkronize olamaması veya tüzel kişiliklerin dijital kimliklerinin olmaması durumlarda ticari işlemlerde zorluklar doğurabilir.
Kurumsal dijital kimlik, şirketler arasındaki işlemlerdeki akıllı sözleşmeler veya blokzincir ağları üzerinde yapılacak kurumsal işlemlerin teyit edilmesi ve güven öğelerin yaratılması açısından önemlidir. Dijital kayıtlar, sorumlu olan yetkili birimleri veya hükümet kurumları tarafından doğrulanıp ve onaylanarak daha yüksek güvenlik seviyesine erişirler.
Dijital Kimlik Kullanım Alanları Nelerdir?
Dijital Kimlik, kullanıcıların kimliklerindeki bilgileri (sosyal güvenlik bilgileri, sosyal medya kimlik bilgileri, yerleşim yeri bilgileri vb.) bir araya getirerek blok zincir altyapısında tutabilir. Bu şekilde kullanıcıların bilgileri saklı tutulur, ayrıca günümüzdeki sistemlere oranla daha güvenlikli bir kullanım sağlar. Blok zincir alt yapısında Dijital kimlik birden fazla avantajı olmakla birlikte blok zincir aracılığıyla yetkilendirmek dijital kimliği daha kolay ve gerçekçi hale getirir.
Ayrıca dijital kimlik, kullanıcıların devlet veri tabanında bulunan bilgilerine (tıbbi kayıtlar, vergi dosyaları vb.) ulaşmak için, dijital bankacılık işlemlerinde kullanmak, dijital imza atmak için, e-oylama sisteminde kullanılabilir.
Ayrıca, dijital kimlik uygulamaları kurumlara, müşterilerini tanımalarını kolaylaştırma, en önemli olan ise finans kurumlarına KYC (Know Your Customer) işlemlerinde dijitalleşme, müşteri finansal güvenliğini sağlama, operasyonel riskleri azaltma, müşteri deneyimini geliştirme, data işleme maliyetlerini azaltma, iş gücü, süreç verimliliği ve yasal olarak tanınan data ile çalışmalarını kolaylaştıracak.