Girişimcilik dediğimiz zaman hepimizin bildiğini sandığımız bazı terimler hemen aklımızda belirmeye başlıyor. Ülke olarak girişimciliğe her ne kadar ilgili olsak da birçoğumuz işin teknik detaylarını bir kenara bırakıp tamamen pratik yöntemlerle işlerini yürütme çabası içerisine girmektedir. Aslına bakarsak ülkemizdeki pazar ve girişimcilik metodları da bunu gerektiriyor. Fakat iş dijital girişimcilik olunca durum biraz farklılık gösteriyor. Çünkü henüz tam anlamıyla dijitale geçemediğimiz gibi tam anlamıyla geleneksel yöntemleri de bırakamıyoruz. Peki o zaman ne yapmalıyız? Bir bütün olarak ele almak biraz karışık olabilir en iyisi başlıklar halinde inceleyelim.
1) Ürün veya Hizmet
Her iş girişiminde olduğu gibi ne satmak ya da pazarlamak istediğinize öncelikle iyi karar vermelisiniz. “Abi yurt dışında bunlar deli gibi satılıyor, herkesten önce getirip köşeyi dönelim.” gibi söylemlere kulak asmayın. Girişimcilik sadece olmayan bir şeyi satmak ya da pazarlamak değildir. Aynı zamanda var olanın daha inovatif hale getirilmesidir. İnovasyondan korkmayın. Şöyle düşünelim, 5000 yıllık bir geçmişi olan bir tekerleğin günümüzde hala yeni versiyonları üretilmekte ve yeni markalar ortaya çıkmaktadır.
Özellikle de dijital bir girişimcilik yapacaksanız ümitsizliğe kapılmayın. Alışkanlıkları değiştirmeye çalışın. İnsanlar artık daha özel ve kişiselleştirilmiş ürün ve hizmete önem veriyorlar. Çünkü otomasyon çağında diğer insanlarla aynı şeyleri paylaşmak onları sıradan yapıyor. Ne kadar kişiselleştirirseniz o kadar ilgi görürsünüz.
2) AR-GE
Dijital girişim yapmak oldukça basit görünebilir. Bunu bir web sitesi ya da sosyal medya aracılığı ile yapabilirsiniz. Artık teknoloji, zamandan daha hızlı ilerliyor. Ancak kalıcı olmak istiyorsanız süreklilik şarttır. Maddi olarak dayanma gücünden bahsetmiyorum. İleri görüşlü olun. Ar-Ge’ye önem verin. Sürekli araştırın ve girşiminize yeni bir şeyler ekleyin. Bu sizi yenilikçi yapar ve gündemde tutar. Ama sadece yenilik olsun diye de içi boş işlere kalkışmayın.
Ar-Ge sadece yenilik için değil eksiklikler ve hatalar için de gereklidir. Dijital girişimlerde geri dönük hamleler yapmakta elinizdeki potansiyeli güçlendirecektir. İnsanları dinleyin, şikayetlerinden haberdar olun.
3) Neden, Nasıl, Ne?
“İnsanlar ne ürün veya hizmet satın almazlar, onlar ne için sattığınızı satın alırlar.” Dünyaca ünlü TedX konuşmacı Simon Sinek böyle diyor ve oldukça haklı. Bir TedX konuşmasında “Golden Circle (Altın Çember)”dan bahsediyor. Nedir bu Golden Circle? 3 tane temel unsurdan oluşan bir pazarlama tekniği; Why, How, What. Yeryüzündeki herkes ne yaptığını biliyor, bazıları nasıl yapıldığını biliyor fakat çok az sayıda insan ne için yapıldığını biliyor.
İnsanlar sizin ne sattığınızla ilgilenmezler. Çünkü aynı şeyi satan birçok farklı kuruluş vardır. Sizi onlardan ayıran bir özellik olmalı. Bu yüzden sırasıyla önce ne için, sonrasında nasıl, en son ne sattığınız onlar için önemlidir. Potansiyel müşterilerinize ürün veya hizmetin pazarlamasını yaparken onlara sizin bu işi ne için yaptığınızdan bahsedin. Neden bu iş var, neden bu iş için çabalıyorsun? Bunları karşı tarafa sağlıklı bir şekilde yansıtmanız, onların da kendi içlerinde sizden bir şeyler olduğunu farketmelerini sağlayacaktır. Bunu satış olarak düşünmeyin, size olan inançlarını kazanacaksınız. Böylece ne için bu işi yaptığınız yeterince dikkat çekici ise artık nasıl yaptığını ve ne yaptığınızı onlara aktarabilirsiniz.
Girişimcilikte bu teknik çok işinize yarayacaktır. Çünkü sıfırdan başlayıp bir noktaya gelmek, arkanızda mevcut bir topluluk yoksa sizi vazgeçirebilir. Bu yöntemler ile insanların size inanmasını ve ürün ya da hizmetinizi almasını sağlamanız mümkündür. Konuşmanın tamamını izlemek isteyenler için videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
4) Satış Sonrası Hizmetler
Satış sonrasi hizmetler veya diger bir deyişle, satış sonrasi pazarlama-satis sonrasi musteri deneyimi cok ihmal edilen bir konu. Sadece teknoloji odakli dijital girisimler ya da saas urunler icin değil, henuz e ticarette bile bircok marka buna yeterli onemi vermiyor. Satisla gunu kurtarmanin derdindeler.
Ürün veya hizmetin satışı yapıldıktan sonra verilmesi gereken hizmetler sizin piyasada kalıcı olmanızda önemli rol oynamaktadır. Müşteri aldığı ürün veya hizmetin garantili olması, ekstralar ve müşteri hizmetleri gibi destekleri sizden bekleyecektir. Bu konuda en iyi hizmeti onlara sunmanız gerekmektedir. Özellikle de bir kişi ile muhattap olmaları onların size olan bağlılığını artıracaktır. Ayrıca bu şekilde aldıkları ürün veya hizmeti, satış sonrası desteği etrafındaki kişilerle paylaşarak sizin reklamınızı yapacaklardır.
5) Başarısız Olun
Şimdiye kadar anlattıklarımın hepsini yapmış ve kötü sonuçlar almış ya da alacak olabilirsiniz. Bu sizi yıldırmasın, aksine eksiklerinizi görüp tekrar tekrar işe koyulun. En büyük düşmanınız zaman olacaktır. Vazgeçmek yerine hatalarınızı ve yanlışlarınızı tespit ederek daha güçlü bir pozisyonda oyunu yeniden kurun. Girişimci olmak bunu gerektirir. Hele ki Türkiye’de yaşıyorsak. Çünkü etraftan gelen yorumlar, maddi yetersizlikler ve binlerce yanlış atılmış adım sizi bu işten vazgeçirmeye çalışmak, diğer insanlar gibi normal bir hayat yaşamanız için karşınıza çıkacaktır. Bunlar hayatın içinde olan şeyler görmezden gelmemiz mümkün değil. Fakat karşımıza çıkan her şeyden ders alıp yolumuza emin adımlarla devam etmeliyiz.