Dijital Dünyada Kullanıcı Dostu Reklam Oluşturma Rehberi

728x90 damat

Bugünün dünyasında baktığımız her ekranda bizi bir reklam karşılıyor; biz de doğru reklam için reklam oluşturma rehberi konusunda değindik.

Video izlerken, oyun oynarken veya internette gezerken sürekli reklamlara maruz kalıyoruz. Maruz kalıyoruz diyorum çünkü reklamlar bir noktada rahatsız edici olabiliyor. 

Gün içerisinde karşımıza çıkan reklamların ne kadarını hatırlıyoruz? Ne kadarını üfleyip püfleyerek kapatıyoruz? Ne kadarı bize vay be dedirtiyor? Az çok sonuçları tahmin eder gibiyim. Çünkü her ne kadar reklam veren tarafında olsam da bir noktada ben de müşteri konumuna geçiyor ve “kötü deneyim” olarak değerlendirdiğimiz reklamları görüyorum. 

Bugün ise bir yandan reklamcı bir yandan da müşteri gözünden kullanıcı dostu ve “kaliteli” olarak tabir ettiğimiz reklam oluşturma rehberi konusuna değineceğiz.

Reklam Oluşturma Rehberi

1 – Görselle anlatın

Görsel reklamlar yeni kullanıcıya ulaşmaktaki en büyük silahımız. Gerek sosyal medyada gerekse Google özelinde görseller büyük önem arz ediyor. Ancak biz bu görselleri oluştururken verebileceğimiz tüm mesajları yazı yolu ile vermeyi tercih ediyoruz. Bu her iki mecrada da erişimlere önemli ölçüde etki ederken kullanıcıya da “kötü deneyim” olarak yansıyor. Görsellerde yazı dili yerine görsel dili kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz ki kaliteli reklamlara imza atabilelim. Bu noktada Facebook’un Overlay tool aracı ise bize yardımcı olabilecek araçlardan bir tanesi. Bu araç sayesinde görsellerimizi hazırladıktan sonra yazı oranını ölçebilir ve gerekli aksiyonları alabiliriz. 

2 – Müşteri gözünden reklam

Reklamları yayına aldıktan sonra sadece yayınlanmasını izlemek tabi ki de güzel bir duygu ancak oluşturduğunuz reklama bakmak paha biçilemez. Oluşturduğunuz reklama bakın ve bu reklam herhangi bir internet sitesini dolaşırken karşıma çıksa neler düşünürüm diye kendinize bir sorun. Bir içerik okurken bu görsel beni yakalayabilir mi? Peki ya video izlerken ilgimi çekebilir mi? Bana doğru duyguları hissettiriyor mu? Reklam amacına yönelik aksiyon almam için beni yönlendiriyor mu? Bu soruların cevabı eğer evetse tebrikler kaliteli bir reklam oluşturdunuz ve yüksek ROAS oranları sizleri bekliyor. Ancak hayır ise görsellere bir daha bakmakta fayda var. 

3 – Reklam Oluşturma Rehberi ‘nin En Önemlilerinden: Reklam Sıklığı

Belli aşamaları geçtik ve reklamlarımız yayına alındı. Ancak bir de baktık ki sıklık almış başını gitmiş. O kadar emek verdiğimiz reklamımız yahu şu çerezleri sileyim de peşimi bıraksın denilen bir reklama dönüşmüş. Dönüşmesin. Hepimiz yaşamışızdır o duyguyu özellikle yeniden pazarlama reklamlarında siteden çıktığın anda reklam peşine düşer ve çerezleri silene kadar seni bırakmaz. Oysa belki de sen ürünü almaktan çoktan vazgeçmişsindir. Bu tarz bir durumdan biz hoşlanmıyorsak müşterinin de hoşlanmayacağı aşikardır. 

4 – Açılış sayfası

Reklam deneyiminin çok önemli bir bölümünü de açılış sayfası deneyimi kaplıyor. Hatta bu 3 kelimelik söz öbeğine kitap bile yazılabilir. İster e-ticaret yapıyor olun ister kullanıcıya bilgi veriyor olun isterseniz de form topluyor olun. Hızlı, mobil uyumlu ve göze hoş gelen bir açılış sayfası size çok şey kazandırabilir. Hızlı ve mobil uyumlu demiş miydim? Yüzbinlerce tl para aktardığınız bir kampanyanın açılış sayfasının 6 saniyede açılmaması kabul edilemez bir durumdur. Hele ki mobil uyumluluk artık söyleme gereği duymadığım ve artık olsa güzel olurdan olmazsa olmaz aşamasına geçmiş bir özellik. 

Genel olarak güzel bir reklam oluşturmanın basit seviyede incelikleri bunlardır. Ancak özetle şunu söyleyebilirim ki eğer bir reklam görselinden açılış sayfasına sizin tatmin etmiyorsa büyük ihtimalle müşterinizi de tatmin etmeyecektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir