Büyük firmaların başarılarının temelinde ilham veren hikayeler ve alınan doğru kararlar yatar. İşte iki dev otomobil firmasının zorluklarla dolu kuruluş hikayesi:
1) Cep Saati Onarımından Araba Üretimine Giden Yolculuk
Ford markasının ismi kurucusun soy isminden gelmektedir. Henry Ford, henüz 15 yaşında iken ilk buharlı makinesini boş zamanlarını geçirdiği mekanik atölyesinde yapmıştır. 1879 yılında Detroit firmasında çırak olarak çalışmaya başlayan Henry Ford, burada cep saati onarımını öğrenip daha sonra Westinghouse Şirketi’nde iş bularak benzin motorları üzerinde çalışmalara başlar. Kendisine ait ilk girişimi bir kereste fabrikası olan Henry Ford, maddi olanaklarını iyileştirdikten sonra Edison’un şirketinde baş mühendis olarak görev alır. Burada kendi aracını geliştirebilmek adına yeterince araştırma ve bilgi edinebilme imkanına sahip olduğundan, 1899 yılında Detroit Otomobil Şirketi’ni kurarak otomobil üretimine başlar. Ancak şirketi iflas eder.
1902 yılında şirket hissesinin % 25,5 oranına sahip olduğu Ford Motors’u kurmaya karar verir. Bu kez şansı daha yaver giden Henry Ford’un aynı yıl içerisinde üretilen araçları ABD’de satılmaya başlar. 1904 yılına gelindiğinde arabalar farklı ülkelere de ihraç edilmeye başlanmıştır bile. 1927 yılına kadar 15 milyon araba satışı gerçekleştirir.
2) Kendi Şirketinden Kovulan Horch Audi’yi Nasıl Kurdu?
August Horch 1899 yılında kendi soyadını taşıyan bir şirket kurar ve burada yine soyadını taşıyan ilk otomobilini üretir. Fakat şirket içindeki anlaşmazlıkların büyümesi üzerine 1910 yılında Horch, kendi şirketinden kovulur. Tasarımlarında, Horch soyadını kullanması da engellenir. Soyadından vazgeçmek istemeyen August Horch, Latince’de aynı anlama gelen Audi kelimesini seçer.
Daha sonraki yıllarda Audi, Horch, DKW ve Wanderer şirketleri, Auto Union güç birliğini oluşturmak adına birleşirler. Markanın logosundaki birbiri içine geçmiş 4 halka bu şirketleri temsil etmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından büyük bir darbe alan Alman otomotiv sektöründen, Audi firması da etkilenir. 1966 yılında Volkswagen, şirketin % 99.55 hissesini satın alarak Audi’yi bünyesine katar. Bu geçişten sonra Audi’nin başarısı hızla artmaya başlar. 1980 yılına gelindiğinde, Audi Quattro isimli dört çeker spor otomobil üretilir. Günümüzde de dört çeker otomobil kategorisinde önemli bir yere sahip olan Audi’nin, dört çeker otomobillerinin temeli 37 yıl önce atılmıştır. Audi, yıllar içerisinde geliştirdiği teknolojik değişimlerin ardından günümüzdeki şeklini almıştır.