Teknoloji, medya ve telekomünikasyon konularında şirketleri etkileyecek olan trendler 2019 yılı için açıklandı. 2019 yılında yenilikler ve gelişmeler bizleri bekliyor. Kurumları yakından ilgilendiren bu gelişmeler hem 2019 için hem de gelecek için nasıl olacak hep beraber inceleyelim.
- Yeni Ağ 5G
2019, beşinci nesil (5G) geniş alan kablosuz ağların ölçekli olarak hayatımıza girdiği yıl olacak. 2018 yılında teste tabi tutulan 72 operatörden 25’i 2019 yılının sonuna kadar piyasaya sürülmüş olacak. 2020’nin sonlarına gelindiğinde ise 26 5G operatörünün daha piyasada kullanılıyor olacağı öne sürüldü.
5G’nin hayatımıza girmesiyle beraber 5G uyumlu telefonlar da hayatımıza girecek. 2019 yılında 20 farklı telefon satıcısının 5G hazır telefonlar piyasaya sürmesi bekleniyor. 2019’da hayatımıza girmesi beklenen bu telefonların ise 2020’nin sonuna gelindiğinde telefon piyasasında %1’lik bir paya ulaşması bekleniyor.
- Yapay Zekâ
Cloud-tabanlı yapay zekâ yazılımlarının ve hizmetlerinin kullanımı 2019 yılında şirketler tarafından hızlandırılacak. AI teknolojisini benimseyen şirketler arasında yüzde 70’i cloud tabanlı kurumsal yazılım aracılığıyla AI yetenekleri elde edecek ve yüzde 65’i cloud tabanlı geliştirme hizmetlerini kullanarak AI uygulamaları yaratacaktır.2019 yılında da AI aracılığı ile doğru tahminler ve ölçümlemeler yapılması planlanıyor. Ayrıca yine AI’ın gizli öngörüleri ortaya çıkarmak için büyük veri yığınlarını kullanma yeteneğinden faydalanılması bekleniyor.
AI teknolojisini erken benimseyenlerin yanında bu teknolojinin kapasitesi ve faydalarından yararlanmak için birçok şirketin harekete geçeceğini göreceğiz.
AI ile yeni tanışacak şirketler bu teknolojiyi erken benimsemiş olanların başarısını yakalamak için neler yapmalı?
1)İşlerinde ihtiyacı olan konulara odaklanmalılar.
2)AI trendlerini yakından takip etmeliler.
3)AI konusunda uzman en az birkaç çalışanı işe almalılar.
- Akıllı Ses Teknolojilerinin Değeri artacak.
Son yıllarda konuşma ara yüzleri, anlık dil çeviri uygulamaları ve otomasyon süreçleri sanal asistanların giderek daha yaygın ve kullanışlı olmalarını sağladı. Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomePod gibi teknolojiler her gün daha fazla eve girmeyi başarıyor. Yapılan araştırmalar ise gösteriyor ki kullanıcıların %65’i bu teknolojilerden oldukça memnun ve asistanım olmadan ne yapardım diyorlar.
2018 yılında akıllı ses teknolojilerinin pazar payı 4,3 milyar dolar, satışları ise 98 milyona ulaşmıştı.2019 yılında ise bu ses teknolojilerinin pazar payının 7 milyar dolara yükseleceği ve 2019 sonunda kadar satışların 250 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
Tüm bunların yanında akıllı ses teknolojileri %63 oranında büyüme ile bağlı cihazlar kategorisinde dünyanın en hızlı büyüyeni oldu.
Gelecekte bu teknolojiyi İngilizce dışında birçok farklı dilde de hizmet verirken bulabileceğiz.
- Televizyon Sporlarının Geleceği
Yapılan araştırmalara göre televizyon sporlarının izlenme oranıyla iddia oranı arasında büyük bir ilişki olduğu bulunmuş. Amerika’daki 18-34 yaş aralığındaki erkeklerin %60’ı televizyon sporları takip ederken aynı zamanda bu sporlar üzerinde iddia oynuyorlar. Aralarındaki ilişki bize gösteriyor ki, ne kadar çok iddia oynarlarsa o kadar çok televizyon sporları izliyorlar.
İzledikleri spor ise üzerine iddia oynadıkları oyun oluyor.
2019 yılındaki öngörü ise, televizyon sporları izleme oranı %5 ile %7,5 arasında düşüş gösterecek.
- E-spor
E-spor öngörülerine baktığımız zaman ise %35 civarında bir büyüme olacağını görüyoruz. Özellikle reklamcılık, yayıncılık ve franchise alanlarında e-spor yoğun olarak kullanılacak gibi duruyor. E-spor’un hedef kitlesinin çoğunlukla gençlerden oluştuğu göze alınınca bu alanda geleneksel yayıncıların ilgisini çekecek birkaç ipucu söyleyebiliriz.
Geleneksel yayıncılar e-spor aracılığı ile televizyon ile bir önceki jenerasyona göre daha az bağ kurmuş dijital alanlarda daha fazla vakit geçiren genç kitleye ulaşma fırsatı yakalayabilirler.
- Radyo
Radyo konusunda bizi bekleyen çok büyük farklılıklar olmayacağı söyleniyor. Toplamda 40 milyar dolar pazar payı ile radyolar bizleri bekliyor olacak. Dünya çapında 3 milyar kişi haftalık olarak radyo dinleyecek ve günde ortalama 90 dakika radyo dinlenmiş olacak. Yani 2019 yılında radyo hala bir yere gitmeyecek ve reklamların kullanım mecrası olarak kalacak. Fakat reklamcılara göre radyo artık mecraların önem sırasına göre oldukça sonda kalıyor. Bakalım 2019’da bir yere kaybolmayan radyo 2020’de bizlerle olacak mı?
- 3D Yazıcılar Büyüyor
3D yazıcıların 2019 yılında yeniden büyümesi bekleniyor. 3D yazıcılar, malzemeler ve hizmetler dahil olmak üzere büyük kamu şirketleri tarafından 3D baskı ile ilgili satışların 2019’da 2,7 milyar doları aşması bekleniyor. Toplamda ise 3D yazıcıların %10 oranında büyüyeceği belirtiliyor.
- Çin Modeli
Çin 2019 yılında telekomünikasyon ağlarında dünya lideri olacak. Çin’in bağlantıdaki güçlü yönleri, üretim teknolojisinden yeni dijital iş modellerinin geliştirilmesine ve yürütülmesine kadar çeşitliliğin sağlanmasında önemli bir faktör olacaktır. Dünyanın teknoloji imal edicisi olarak bilinen Çin, 2019 yılında dijital ürünlerin, servislerin ve iş modellerinin lideri haline geleceği öngörülüyor.
- Kuantum Bilgisayarlar
Normal bilgisayarlardan çok daha zor ve karmaşık işlemleri yapabilen bu bilgisayarların önümüzdeki on yıl boyunca hatta belki hiçbir zaman normal bilgisayarların yerini alamayacağı belirtiliyor. Gelecekte 50 milyar dolarlık pazar payına ulaşabileceği konuşulan kuantum bilgisayarların, 2030 yılının başlarında ilk kez ticari amaçlı olarak ortaya çıkacağı düşünülüyor.