Data Management Platform Nedir ? Ne İşe Yarar ?

728x90 damat

Data Management Platform

Teknolojinin gelişmeye başlamasıyla beraber karşımıza kullanılabilecek birçok platform çıkmış durumdadır. Son zamanlarda firmalar tüketicilerin farklı temas noktalarını araştırma evresine geçmiştir. Aynı zamanda çevrimdışı kanallardan elde edilen verileri de daha hızlı bir şekilde kontrol altına almayı hedeflemektedir. Data Management Platform yani DMP bu noktada daha fazla dikkat çekmeyi başaran bir konu olmuştur. DMP nedir? Sorusu ise çok sık karşımıza çıkan sorulardan birisidir. Yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vereceğiz.

Data Management Platform sayesinde bir şirketin mevcut boşluklarını doldurmaya yardımcı olunur, müşteri veritabanında daha detaylı olan bilgilere sahip olunur ve yeni pazarlar oluşturarak yeni desenler ve korelasyonlar veya müşteri yolculuğunu iyileştirebilme adına yeni fırsatlar bulunur. Aynı zamanda verilerin üçüncü parti kaynaklara ulaşabilmesine de izin verilmektedir. Bu noktada DMP alıcı kılavuzunda DMP seçim evresinde bakmanız gereken farklı ayrıntılar vardır. Bakmanız gereken bu noktalar sizlere hangi sağlayıcıyı seçeceğiniz noktada da bilgi verir.

Data Management Platform Nedir?

DMP nedir? Sorusunun cevabını sizlere yazımızın başında detaylı bir şekilde verdik. Şimdi ise sizlere Data Management Platform nedir? Sorusundan ziyade DMP seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler hakkında bilgi vereceğiz. DMP seçiminde dikkat etmeniz gereken özellikle şu şekildedir:

-Teknoloji: DMP’nin birçok işlemi yerine getiren komplike bir sistem olduğunu görüyorsunuz. Bu yüzden bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlamanız gerektiği gibi aynı zamanda sistemin altyapısında yer alan süreç ve yönetimler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.

-Esneklik: Beraber çalışma planı yürüttüğünüz data yönetim şirketinin büyüklüğü de bu evrede önemli olan konuların içerisinde yer almaktadır. Bazı veri yönetim platformlarının kişiselleştirilmiş olan hacimlerini büyüme noktasında azalttığını görüyoruz. Bu yüzden şirketlerin ihtiyaçlarınıza ne ölçüde cevap vereceğini sorgulamalısınız.

-Veri Toplama: DMP’nin en temel kullanım amacının verileri toplamak, organize etmek ve depolamak olduğunu söyleyebiliriz. Bu evrede kullanacağınız DMP’nin çevrimdışı bir şekilde CRM, kayıt listesi, TV’deki kaynaklardan gelen verileri ve mobil verileri toplayıp toplayamadığına dikkat etmelisiniz.

-Müşteri Tabanı: Potansiyeli olan yeni bir sağlayıcının daha önceden benzer işlerde çalışıp çalışmadığını görmeniz gerekir. Herhangi bir hata oluşma ihtimali hakkında kesinlikle bilgi almanız gerekir.

-Uyumluluk: İyi bir Data Management Platform birçok sayıda iş gereksiniminizi karşılayabilme özelliğine sahiptir. Fakat ilk etapta DMP’den beklentinizi ve işletme ihtiyaçlarınızı tespit etmelisiniz. Sonrasında ise veri yönetim şirketleri hakkında gerekli anlaşmaları yapabilirsiniz.

-Yerel Destek: DMP uzun bir süreçtir. Bu yüzden hem uygulama yapıldıktan sonra hem de uygulamanın yapıldığı sırada iyi bir destek ekibine ihtiyacınız olacaktır. Özellikle yüz yüze ihtiyaçlarınızın karşılanacağı bir ekibin olması çok önemlidir.

Raporlar: Doğru olan verilerin platforma aktarılması çok büyük önem arz etmektedir. Fakat verilerinizden edinmiş olduğunuz bilgilerinizde aldığınız veriler kadar önemlidir. Bu yüzden medya performansı ve kitleyi ölçmek için platformun sağlamış olduğu araçları kullanmalısınız.

Data Management Platform Ne İşe Yarar?

DMP nedir ve ne işe yarar? Soruları henüz bu teknolojiye yabancı olan kişiler tarafından merak ediliyor. Data Management Platform kullanıcıların hareketlerini çerezler kullanarak etiketler ve bunları kullanarak geniş kategoriler oluşturur. Daha sonrasında ise elde edilen bu veriler DSP’lere sunulur ve başarılı bir kitle oluşturulur. Bu hedef kitlenin oluşturulması evresinde birçok faktörden ve uygulamadan faydalanılır. Özellikle firmalar için DMP’ler çok büyük bir önem arz eder. Firmalar DMP’ler sayesinde hizmetlerini ve ürünlerini sunabilecekleri kitleyi en iyi şekilde seçebilme ve buna göre hareket edebilme imkanına sahip olurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir