Çin Yabancı Uyruklu Vatandaşlarının Canlı Yayın Yapmasına İzin Vermiyor.

Canlı yayın uygulamaları kullanımı Çin’de her geçen gün artıyor; ancak yabancı uyruklu vatandaşlar bu eğlenceye katılamıyor.

Popüler kullanıcılar sanal hediyeler ve diğer küçük bağışlarla canlı yayın platformlarında bolca para kazanırken yabancı kullanıcıların hesapları ise askıya alınıyor.

Sixth Tone’nun haberine göre hem Çin’in dev sosyal medya platformu Weibo’nun desteklediği Yizhibo kullanıcıları hem de Çin’in en popüler eş cinsel sosyal ağ uygulaması Blued kullanıcıları belirsiz uyarı bildirimleri aldıklarını belirtiyorlar.

Haberde Çin’de yaşayan Anton isimli Ukraynalı bir vatandaş, 12 Ocak’ta yaptığı bir yayının aniden kesildiğini söylüyor.

Bir Blued kullanıcısı da uygulama kullanırken başına gelenleri şu sözlerle ifade ediyor: “ Uygulama bana bazı kurallar çiğnediğimi söyleyen bir mesaj gönderdi; ama sadece yayın yapıyordum. Ardından, personel bana yeni bir ulusal düzenleme olduğunu söyledi.”

Çin’de canlı yayın uygulamalarını kullanan kişi sayısı 300 milyona ulaştı.

Çinli olmayan kullanıcılar, bu engellemelerin yetkililerin yönetmelik düzenlemelerini uygulamaya geçirmesinin ardından kısa bir süre sonra başladığını, kendi canlı yayınlarını başlatmadan önce Kültür Bakanlığına başvurmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Yasalar yürürlükte olsa da yayın hizmetlerine ilişkin talimatlarda belirsizlik söz konusu.

Öyle ki ismi belirtilmeyen bir canlı yayın şirketi çalışanı Sixth Tone’a yaptığı açıklamada yabancıların yayın lisansı için nasıl başvurabileceği konusunda ayrıntıların açıklanmadığını belirtiyor.

Canlı yayın uygulamaları şu an Çin’de oldukça popüler, sadece 2016 da bu tür uygulamaları kullanan kişi sayısı toplam 300 milyon.

Bu sayının çokluğunu belirtmek gerekirse, bütün Amerika nüfusunun 300 milyonun yalnızca biraz üzerinde olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Birçok kullanıcı canlı yayın platformunu tam zamanlı bir iş gibi kullanıyor. Sanal oyun yayınlarından makyaj yayınlarına kadar gündelik yaşamlarının her yönünü paylaşıyorlar.

Özellikle canlı yayın fenomenleri bu tür uygulamalardan milyonlar kazanıyor ve kullanıcılar bu platformlarda en sevdikleri fenomenlere daha sonra paraya çevrilebilen sanal hediyeler sunabiliyorlar.

Umarız Çin’deki yabancılara uygulanan bu kısıtlama kısa bir süre sonra ortadan kalkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir