green 7

Çevreyi Düşünen Davranış Örneği

Günümüz iş dünyasında çevreye duyarlı olmak, çevrede sürdürülebilir olmak, çevreye duyarlı davranışlarda bulunmak, kıt kaynakların gelecek nesillere aktarılmasına verilen önem giderek önemli hale gelmiştir. İşletmeler faaliyetlerine devam ederken çevreyi de göz önünde bulundurmak, düşünmek zorundadır. Bu noktada, çevreye duyarlı yeşil davranışlar kavramı karşımıza çıkmaktadır. En temel ifadeyle, çevreyi göz önünde bulunduran, çevreye duyarlı ve çevre dostu davranışların sergilenmesine yeşil davranışlar denilmektedir. Yeşil davranış, enerji tasarrufunda bulunma, kaynakları verimli kullanma, atıklardan kaçınma, geri dönüşüme önem verme, suyu koruma gibi pek çok davranışı içermektedir. Bu yazıda sizlere ülkemizde faaliyet gösteren, çevreye duyarlı olan One Square Meter firmasına değineceğim.

One Square Meter firması, Zeynep Özar Berksü ve Çağrı Berksü tarafından 2016 yılında kurulmuş. Butik ve modaya uygun atölyesi olan, sipariş üzerine kişiye özel üretim yapan, internette satışı olan bir firmadır. Firmalarını “temel ve evrensel tasarım anlayışı benimsemiş, üretimini siparişle gelen ihtiyaç ile sınırlı tutan, kullandığı malzemeleri çevreye duyarlı üreticilerden temin eden, adil ve hakkaniyetli bir fiyat politikası güden bir tasarım/üretim evi, güzel bir şey yapmak adına çıktığımız bir yolculuk” olarak tanımlıyorlar. İyi ürüne inanıyorlar, ürünlerini zamansız ve evrensel bir perspektifte tasarladıklarını ifade ediyorlar. Günün moda anlayışını ve dayatmalarını görmezden gelerek üretim yapıyorlar.

Nasıl başladıklarını sorduğumda, ilham kaynaklarının kadınlar olduğunu, bir kadının hayatında karşılaşabileceği senaryoları, anları düşündüklerini ve o anlarda onlara kendilerini iyi hissettirecek, içinde kendini rahat ve şık hissedebileceği silüetler hayal ettiklerini tasarladıklarını, doğru kumaşları seçtiklerini ve diktiklerini ifade ettiler.

green 5

Satışlarını internet siteleri üzerinden gerçekleştiriyorlar. Sipariş üzerine üretim yapıyorlar. İnternet siteleri, koleksiyonlarının bir kataloğu; kişi oradan beğendiği ürünün arzu ettiği bedenini sipariş veriyor, sipariş bilgisi düştüğünde ürün kişi için üretiliyor, paketleniyor ve adresine gönderiliyor. müşterilerine sıfır, denenmekten hırpalanmamış, yıkanmamış ürünler ulaştırıyorlar. Stoklu çalışmanın getirdiği gereksiz ve ihtiyaç fazlası üretimin, bu üretimden doğan stok eritme-indirim-çöpe atma döngüsünün önüne geçmiş oluyorlar bu sayede.

2020 senesinde Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Akdeniz Eylem Planı kapsamında Barselona’da faaliyet gösteren “Sürdürülebilir Üretim Tüketim Bölgesel Faaliyet Merkezi (SCP/RAC)” ve “İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye)” işbirliği ile hazırlanan moda/tekstil sektöründeki döngüsel ekonomi iş fırsatlarına yönelik kılavuzda global çapta seçilen 20 firmadan biri olmuşlar. Kılavuzda “yavaş moda, çevre dostu malzeme ve teknik kullanımı” alanında yaptığımız çalışmalarla “döngüsel tedarik ve yenilenebilir kaynak kullanımına geçiş” stratejisi örneklerinden biri olarak yer almışlar.

Kumaşlarını üretimlerinde çevreye duyarlı prensipleri gözeten üreticilerden temin ediyorlar. Seçkilerini stok ürünler arasından yapıyorlar, yeni bir üretim talep etmiyorlar. Ellerindeki kumaşları sipariş ürünleri için değerlendiriyorlar Her ürünün parçalarını tek tek kestikleri için üretim fazlaları ve bundan doğan atıklar olmuyor. Zararlı kimyasalların kullanılmasının önüne geçmek adına denim kumaşı endüstriyel yıkama yapılmadan fabrikada dokunduğu hali ile dikiyorlar. Majör kumaşlar dışında koleksiyonlarına regüle ve stok fazlası kumaşlar dahil ediyorlar. Bu kumaşların da içeriklerinin tamamen doğal olmasına ve etik şekilde üretilmiş olmalarına özen gösteriyorlar. Firma kumaşlarını çevreye duyarlı üreticilerden temin etmekte, böylelikle üretim fazlası ve bundan doğan atıkları önlemektedir.

Bu firma gibi çevreye destek olan ve çevreyi destekleyici faaliyetlerde bulunan kurumlar geleceğin kazananları olacaklardır. Kurumların yanı sıra aynı zamanda çalışanlar da çevre dostu olmaları, yeşil davranışlara yönelmeleri konusunda teşvik edilmelidir. Çevreye duyarlı firmaların sayıca arttığını görmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir