Çokça merak edilen büyük markaların kuruluş hikayeleri bu makalede yer alıyor. P&G, Koç Holding ve Unilever’in başarıyla dolu markalaşma sürecini yazımın devamında bulabilirsiniz.
Büyük Markaların Kuruluş Hikayeleri: P&G
Günümüzde 80 ülkede faaliyet gösteren, 100 bin kişiye istihdam sağlayan ve 40 milyar dolarlık bir küresel güce sahip olan P&G, 182 yıl önce kuruldu. Aile şirketi olan P&G’nin ilginç bir kuruluş hikayesi var. Yıl 1837, yer ABD. William Procter ile James Gamble çıktıkları yolculuklarına ABD’de son verirler. Procter mum üzerine, Gamble ise sabun üretimi üzerine uzmanlardı. Bu iki arkadaşın iki kız kardeşe aşık olup evlenmeleri ve kızların babasının “birlikte çalışın” önerisi ortaklığın başlangıcı olmuştur. P&G ismi de buradan geliyor. William Prector ve James Gamble’ın soyadlarının baş harflerinden. P&G, Ariel, Alo, Orkid, Head&Shoulders, Pantene, Fairy, Braun, Gillette, Oral-B, Prima, Ipana gibi markaları bünyesinde bulundurmaktadır. Çok kısa sürede Amerika’nın çok uluslu şirketlerinden biri haline gelen P&G, 32 yıl önce Mintax markasının alımıyla Türkiye pazarına giriş yapmıştır. Dakikada 500’ü aşkın P&G ürünü Türk tüketicisiyle buluşuyor. Günde 500 tondan fazla çamaşır P&G deterjanlarıyla yıkanıyor. Türkiye’deki hanelerin yüzde 90’ında en az iki P&G markası bulunuyor.
UNILEVER
Büyük markaların kuruluş hikayelerinden olan Unilever 1930 yılında İngiliz sabun üreticisi Lever Brothers ve Hollandalı yağ üreticisi Margarine Unie şirketlerinin birleşmesi sonucunda kurulmuştur. Unilever ismi Margerine Unie ve William-James Lever kardeşlerin soyadlarından gelmektedir. Şirket ilk yıllarında margarin ve sabun üretiyordu. 2. Dünya Savaşından sonra şirket yiyecek ve kişisel bakım sektöründe görünmeye başladı. Unilever, markaları bünyesine katma politikasını yürüterek dünyanın dev şirketlerinden birisi haline dönüştü. Unilever; gıda, içecek, ev bakımı ve güzellik-kişisel bakım olmak üzere dört ana kategoride 400’den fazla ürününü 200 ülkede satmaktadır ancak Unilever, “Axe, Dove, Omo, Becel, Heartbrand, Hellmann’s, Knorr, Lipton, Lux, Magnum, Rama, Rexona, Sunsilk ve Surf” gibi Türkiye’de de birçoğu oldukça tanıdık olan 14 markaya yoğunlaşmış durumdadır.
KOÇ HOLDİNG
Bir bakkal dükkanından dünya çapındaki bir şirkete…
Vehbi Koç 16 yaşındayken babasını bir bakkal dükkanı açmaya ikna ederek ticaret hayatına atılmıştır ancak Koç Topluluğu’nun resmi kuruluş tarihi, Vehbi Koç’un dükkanı kendi üzerine geçirdiği yıl yani 1926 kabul edilir. Vehbi Koç Ankara’dan İstanbul’a gelerek burada da işlerine devam etmiştir. 1938 yılında Vehbi Koç bir karar alarak şirketi şahıs firması olmasından çıkartarak, anonim bir şirket haline getirmiştir. Bu sayede şirket uzun ömürlü olarak, günümüze kadar gelmiş ve dünya çapında bir şirket olmuştur.
Büyük markaların kuruluş hikayeleri nden olan Koç Holding uluslararası şirketlerle ortaklık yaparak veya teknik yardım alarak çeşitli sanayi tesisleri kurmuştur. Bunlar, Türkiye’deki ilk otomobil, ilk traktör, ilk kamyon, ilk ampul, ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi, ilk şofben, ilk kompresör, ilk LPG gazı, ilk camyünü, ilk motor bloku, ilk kablo fabrikasıydı. Koç Holding; Arçelik, AVIS, Aygaz, Beko, Divan, Ford, Fiat, Koçtaş, Opet, TürkTraktör, Tüpraş, YapıKredi gibi çok ünlü markaları bünyesinde bulundurmaktadır ve vizyonlarını “Hızlı ve kârlı büyüme ile dünyanın lider şirketlerinden biri olmak” şeklinde açıklamaktadır.
Bugüne kadar hayatta kalmayı başarmış bu şirketlere ithafen Michael Jordan’ın bir sözünü paylaşıyorum:
“Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur.”
Onlar, olduranlardı!