Yurt dışında çıktığımda ben yine bildiğim markaları alırım hiçbir sıkıntı yaşamam diyenler için küçük bir uyarı: büyük markaların birçoğu bazı ülkelerde ürünlerini farklı isimlerle piyasaya sunuyor.
Peki o isimle bilinen, sevilen markalar neden adını değiştirme gereği hisseder?
Bende sizin gibi meraktayım, sorunun cevabını markalara sorduk J
Bazı markalar ürün adlarının o ülkelerdeki dillere göre anlamsız kaldığı için değiştirirken, bazıları ise marka isimlerinin başkaları tarafından “kapılması” yüzünden bu yolu tercih ediyor. Yurt dışına çıktığınızda ülkedeki mağazalarda o ürünü saatlerce arayıp bulamadıysanız mutlaka başka bir ad kullanmış olması muhtemel J
İşte ürün adlarını değiştiren dünyaca ünlü markalar:
Burger King
İlk restoranını 1954’te, Miami’de açan dev fast food zinciri hızla isim hakkı kiralama sürecine (franchising) girişerek dünyanın dört bir yanında aynı adla ve logoyla şubeler açtı. Fakat gelin görün ki marka, Avusturalya pazarında mecburen durmak zorunda kaldı. Zira bu ülkede aynı adla açılmış bir fast food zinciri daha vardı. Hâl böyleyken bu ülkede farklı bir isim seçmek zorundaydı ve tercihi Hungry Jack’s oldu.
Axe
Unilever’in ünlü erkek parfümü markası Axe da bu kervana katılanlardan oldu. İlk kez 1983’te, Fransa’da piyasaya sürülen ürün, tıpkı Burger King örneğinde olduğu gibi, kimi ülkelerde aynı adla, farklı alanlarda üretim yapan firmalarla karşılaştı. Bunun yanı sıra, markanın adı İngilizce konuşan ülkelerde Axe (balta) anlamına geldiğinden, sözcüğün parfümeri alanıyla bir ilgi kurmasının zor olduğundan hareket ederek yeniden markalama sürecinin isabetli olacağını düşündü. Parfümün Birleşik Krallık, İrlanda, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki raflarda Lynx ismiyle yer alması tam da bu yüzden!
Danone
İspanyol eczacı Isaac Carasso, Danone’yi kurarken marka isminde oğlunun adı Daniel’in aile içinde çağırılış şekli Dan’den ilham almıştı. Marka adı, ABD pazarına girdiğinde ise sözcüğün Amerikan söyleyişine daha da yaklaşması için “Danone” oldu. Fakat Amerikan tüketiciler bunu söylerken kelimeyi ikiye ayırarak “Dan-one” şeklinde söylemeye başladı. Böyle olunca da marka kendince bir orta yol bularak bu ülkedeki ismini Dannon yaptı.
Mr. Clean
Yeniden adlandırmanın bir numaralı ismi Bay Clean’dır diyebiliriz. Hemen hemen her büyük ülkede, bu temizlik maddesinin başka bir adı var. İşte sadece bir kaç tane: Mr. Clean (ABD, Kanada), Meister Proper (Almanya), Mösyö Propre (Fransa), Maestro Limpio (Meksika ve Latin Amerika), Mastro Lindo (İtalya). İngiltere ve İrlanda sadece Flash diye adlandırdı.
Rexona
Tıpkı Axe gibi Unilever’ın bir başka parfümeri markası olan Rexona; Birleşik Krallık’ta Sure, ABD’de Degree, Japonya’da Rexena ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ise Shield olarak biliniyor.
Lay’s
Dalgalı şekli ve incecik yapısıyla bizi cezbeden Lay’s patates cipsinin ilk kez 1948 yılında Birleşik Krallık’ta, Walkers adıyla piyasaya çıktığını biliyor musunuz? 1989 yılında Pepsico.’nun Walkers’ı satın almasıyla adı, bu gruba ait Frito-Lay şirketine atfen Lay’s olarak değişen cips buna rağmen, uzun yıllardır İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da Walkers adıyla bilindiğinden bu ülkelerdeki ismini korudu.
Twix
Lezzetli ikiz çubuklar olarak bildiğimiz çikolata barı Twix, aslında ilk kez Raider adıyla 1967’de, Birleşik Krallık’ta satışa sunuldu. Ürünün 1979’da Amerikan tüketicilerle buluştuğundaki adı ise Twix oldu. Ürün birçok Avrupa ülkesinde hâlâ Raider olarak bilinse de Türkiye’de Twix markasıyla tanınıyor.
Ülkeden ülkeye değişen marka adlarına baktığımızda farklı nedenlerin etkili olduğunu görüyoruz. Bu kimi zaman o ürünün belli ülkelerde yerleşik adını korumak, kimi zaman yeni bir pazara girerken o ülkede aynı isimle faaliyet gösteren başka bir markanın varlığı, bazen de kültürel kodlara göre hareket etme isteğinden kaynaklanıyor. Sebep ne olursa olsun, bu ürünleri üreten şirketlerin dünyanın farklı ülkelerinde, farklı tüketici profillerine karşı, farklı markalarla bile aynı performansı göstermesi, onların neden küresel marka olabildiğini kanıtlıyor.
Sizin bildiğiniz başka isimle anılan markalar var ise yorum bölümünden bizimle paylaşın
Araba markası Opel, İngiltere’de Vauxhall markasıyla satılıyor.
Çok teşekkürler Engin bey?
Sac bakim markasi schwarzkopf italya’da testanera olarak satiliyor.
Çok teşekkürler İpek hanım ?