Başka Bir Dünya: Yaay

Yaklaşık iki hafta önce ilgi çeken reklamları ile lansmanını yapan, TT Ventures’ın geliştirdiği sosyal medya uygulaması Yaay hakkında konuşalım.

Evlerimize tıkıldığımız şu günlerde daha da çok bağlandığımız sosyal medya platformları deyim yerindeyse altın çağını yaşamakta. Markalar etkinliklerini bu kanallar üzerinden yürütmekte ve normal döneme kıyasla daha az efor ile büyük kazançlar elde edebilmekteler. Sosyal mecralar ile etkileşimimizin bu kadar fazla olması, haliyle yeni girişimlerin de önünü açıyor. Yerli sosyal medya uygulamamız Yaay ise bu durumun en yeni örneklerinden.

“Başka bir dünya!” sloganı ile yola çıkan Yaay, gerek online gerekse de outdoor tanıtımları dikkatleri üzerine çekebilmeyi başarmış görünüyor. Öyle ki şu an Google Store’da 100.000+ indirme ile ücretsiz en popüler 5. uygulama olarak yerini almış bulunuyor. Uygulamaya giriş yapabilmeniz için sizden isim, soyisim, e-mail ve telefon numarası gibi temel bilgiler isteniyor. Aynı telefon numarası ile yalnızca bir kez kayıtlanabileceğinizi unutmayın. Tasarımının ise Twitter’ı oldukça andırdığını söylememiz mümkün. Yaay’i Twitter’dan ayıran özelliklerden bahsetmemiz gerekirse ilk olarak kategori özelliğini gösterebiliriz. Alışkın olduğumuz ‘Keşfet’ bölümünün aksine teknolojiden siyasete birçok konu başlığından sadece size uygun olanları görebiliyor, gündeminizi kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Fakat kullanıcılar sıfırdan bir kategori oluşturamıyor.

 

yaay

 

Bir diğer dikkat çeken özellik ise rozet ve puan sistemi. Bu özelliğe göre kullanıcılar paylaşımlarından ve etkileşimlerinden puan toplayabilecek ve bu puanlarla çeşitli kampanyalardan faydalanabilecek. Etkileşimlerde ise beğen butonunun yanında, kullanıcıların paylaşımlarını beğenmemeyi tercih edenler için bir buton daha bulunmakta.

 

yaay

 

Uygulamanın eksi yönlerini sıralarsak; şimdilik platform üyelerinin paylaşımları tamamen takipçi ve etkileşim kazanmak üzerine ki bu da oldukça rahatsız edici. Yaay yeni bir platform olduğundan dolayı Twitter’da olduğu gibi kendine has bir dili ve kitlesi bulunmuyor, bu sebeple de alışılması biraz zaman alabilir. Tasarım olarak ise bariz hataları ve eksiklikleri bulunmakta, fakat bunun da zamanla çözüleceği kanaatindeyim. Uygulama için bu kadar büyük tanıtımlar yapılmasaydı belki de bu eksiklikler göz ardı edilebilirdi.

Yine de önümüzdeki günlerde uygulamanın daha fazla kullanıcı edinmesi ile birlikte geçireceği değişimleri ve diğer uygulamalar ile gireceği rekabetten nasıl sonuçlarla çıkacağını merak ediyoruz. Yaay’in nasıl evrileceğini bize zaman gösterecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir