Başarı için Hedef Kriterleri

Pazarlama’nın her geçen gün yeniden şekillendiği yeni Dünya’da hedef analiziyle birlikte takım ve algı sentezini iyi şekilde yapmak ve günün şartlarına göre sürekli güncel tutmak markanın yaşamını devam ettirmesini belirlemektedir.

Hedefler, yelkeni nereye çevirmeniz gerektiğini belirler. Doğru rotayı çizemezseniz, en iyi ihtimalle başladığınız noktaya varırsınız.

Hedefler ışığında her oluşumu başarıya taşıyan, farklı uzmanlık alanları olan aynı hedefe odaklanmış bireylerdir. Bireyleri hedefe odaklayan, takım olmayı sağlayan ise liderdir. Takım kavramını bireylerin birlikteliğiyle sınırlı tutmaktansa, bireylerin birlikte ortaya çıkardıkları ürün ya da hizmeti de katmakta yarar vardır.

basari-icin-hedef-kriterleriTakımın dışarıya vurumu, algı; her sektör ve her marka için tartışmasız büyük önem taşımaktadır. Amaca göre uygulama yöntemleri değişim göstermeli, hatta özelleştirilmelidir. Her marka tüketicilerin gözünde olumlu ya da olumsuz bir algıya sahiptir. Önemli olan markanın bunun farkına varabilmesi ve doğru adımlar atabilmesidir.

Hedefler, uygulanabilir ve herkesin anlayabileceği dilde tanımlanmalıdır. Hedefleri net çizgilerle sınırlamak ve yolculuk boyunca analizler yapmak hataları düzeltme ve yeni hedefler belirleme şansı verecektir.Liderlik, her şartta vazgeçmeden hedefe koşabilmelidir.

“İnsanlar sana başarısız olacağını ya da yeterince iyi olmadığını söyledikleri zaman ayaklarını yere sağlam bas, güçlü ol ve seni mahvetmelerine izin verme. Çünkü liderlik kimsenin sana inanmadığı zamanlarda bile kendine tamamen inanıyor olmaktır.” (Michael Jordan)

Liderler kendi fikirlerini empoze etmeye çalışmazlar, takımlarıyla birlikte fikir geliştirirler. Ancak ortak hedeflere ve özgüvene sahip bir takım başarıya ulaşabilir. Liderler, markanın vitrininde bulunsa da her ortamda, her mecrada markayı temsil edebilme şansları yoktur. Bu nedenle liderler ve pazarlama birimi dışında, markayı temsil eden bütün bireylere neyi temsil ettiği iyi anlatılmalı, bu bilinçte hareket etmeleri sağlanmalıdır.

Japon şirketlerinin %50’sinin bir pazarlama departmanı yoktur ve %90’ında da pazarlama araştırması için özel bir bölüm bulunmaz. Bunun nedeni, herkesin bir pazarlama uzmanı olarak görülmesidir.

Sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için, planlar net olarak belirlenmeli ve yazılı olarak hazırlanmalıdır. Marka’nın en alt kademesinden üst kademesine herhangi bir birey ayrıldığında işleyişte herhangi bir sorun olmamalıdır.

TeamworkKurumsallık planı markanın logosundan, renklerine, kurum içi / dışı belgelere, işleyiş planlarına, görev tanımlarına kadar geniş bir planı kapsamaktadır. Bu planlar uygulanabilir olmalı, şartlara göre güncellenmelidir. Sürdürülebilir başarı için belirli ölçüde ciddiyet ve disiplin önemlidir. Ciddiyet açısından her konunun yazılı şekilde yürütülmesi şarttır. Takımdaki bireylerin güveni, kurumsal yapıya göre markaya bağlılığı büyük oranda etkileyecektir.

Bireyler hiç beklemediği anlarda, ummadıkları konularda olumsuzlarla karşılaşabilirler. Fakat önemli olan hedeflerini ve hayallerini koruyabilmeleri, amaçlarından vazgeçmemeleridir. Bu fikri benimsetecek olan ise liderler ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerdir.

“İlham almadığım bir gün, tam olarak yaşamadığım bir gündür. İlham pınarını her gün tazelemelisin, çünkü yaşamın içerisindeki mücadeleler onu her gün kurutur.” (Robin Sharma)

Çok iyi bir takıma ve benzersiz hizmetlere / ürünlere sahip olabilirsiniz. Fakat doğru algıyı yaratamazsanız bütün emeğinizi çöpe atmış olursunuz. Bunu başarabilmek için sizin ne istediğinizden ziyade hedeflediğiniz kitlenin ne istediğini ölçümlemeli, buna göre hareket stratejisi geliştirmelisiniz. Burada sorulması gereken birinci soru “Hedefimiz kim?” olmalıdır. “Bunu herkese satarım, kesin tutar” gibi araştırma yapılmadan, heyecanla kurulan cümlelerle harekete başlayan markalar genelde hüsranla karşılaşırlar.

Marka’ya hedef kitleyi çeken ilk unsur ise tartışmasız renklerdir. Hedef kitle öncelikle renklerle çekilmeli, ardından mesaj verilmelidir. Amatör bir görüntü ortaya koymamak için markanın temel renkleri her mecrada aynı şekilde kullanılmalıdır. Renkleri seçerken de “hedefimiz kim” sorusunun cevabı birinci planda tutulmalıdır.

Hedef kitleniz markanızın ne konuda uzmanlaştığını, onlara neler sunabileceğini bilmez. Bunu en doğru şekilde siz anlatmak zorundasınız. Bu aşamada hedef kitlenize cevabı renklerinizle, ardından işinizi ve sizi en iyi anlatan sloganınızla vermelisiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir