Akıllı telefonların geçmişi biraz daha eskiye dayansa da Apple’ın piyasaya sürdüğü ilk Iphone modeli ile mobil dünyanın normları tamamen değişti. Birçok farklı cihazla yapılan işleri tek bir mobil cihaza sığdırmayı başaran Iphone, yeni bir kullanım şekli ve donanım özellikleriyle de piyasayı şekillendirdi. Ancak Iphone’un bu yeni piyasada tek başına üstünlüğü uzun sürmedi. Akıllı telefonlar sosyal hayatın içine yerleştikçe, farklı bakış açılarıyla piyasaya giren onlarca firma arasında Samsung belirgin şekilde öne geçti.
Kazanan Apple Ama Zafer Samsung’un
Apple ve Samsung arasında rekabet sadece piyasada değil yargı boyutunda da işler. Davalar için servetler harcayan iki firma, mahkeme kararıları ile çok konuşulmuştu. 2011 yılından beri süren davada Samsung’un Apple’ın patentli özelliklerini kullandığı iddia ediyordu. Özellikle Iphone 4’teki yuvarlak köşeli tasarımının söz konusu olduğu davada oldukça zorlu bir süreçten sonra, Samsung için 1 Milyar Dolar ceza istenmişti.
Samsung kararı temyize götürerek önemli bir avantaj sağladı. Bu süreçte iki firma arasındaki rekabetin derinliği, yapılan savunmalarda da kendini gösterdi. Nihayetinde, Anayasa Mahkemesi Yargıcı, cezanın ürünün tamamı üzerinden değil, taklit edilen parçaların ayrı ayrı değerlendirilerek belirlenmesi gerektiğine karar verdi. Böylece Samsung’un ödemesi gereken ceza, yarıya düştü. Samsung’un ödediği fazladan tazminatın Apple tarafından geri ödenmesine karar verilmiş olması, Samsung için bir zafer olarak görülmüştü.
Adli Rekabetin Hikayeleri Çok Uzun
Apple 2014 yılında, ekran kilidini kaydırarak açma özelliğinin patentine sahip olduğu iddiasıyla Samsung’a başka bir dava açmıştı. Samsung için 120 Milyon Dolar tazminat kararıyla sonuçlanan dava, Samsung cephesi için olumsuz bir durum haline geldi. Ancak iki firmanın rekabeti, tüm süreçlerde kendini belli edebilecek kadar güçlü. Karar üzerine Samsung yetkilileri, Apple’ın tamamen geçersiz bir patenti bahane ederek elde ettiği kazancın haklı olmadığını ifade etti. Apple tarafından henüz bir cevap gelmemekle birlikte, davalar sonuçlansa da rekabetin dinmeyeceği anlaşıldı.
Rekabetin Yaratıcı Yönü
İki firma, akıllı telefon sektöründe üstün konuma gelmek için her yıl ürünlerine getirdikleri yeniliklerle, sosyal hayatı da doğrudan etkilemeyi başardılar. Onların bu kıyasıya mücadelesi, rekabetin tüm zararlarıyla beraber olağanüstü gelişmelere katkı sağladığını da net şekilde ortaya koydu.