Ampute Futbol Milli Takımı, Türkiye’de düzenlenen EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası’nda Vodafone Park’ta oynanan final maçında İngiltere’yi 2-1 yenerek şampiyon oldu. Bu başarı, ampute seviyesinde Türkiye’nin bugüne kadar kazandığı en büyük başarı olarak tarihe geçti.
Vodafone Park’ta oynanan final maçı, ücretsiz olması sebebi ile dolu tribünlere oynandı. Hatta 41.903 kişi kapasiteli Vodafone Park’ta 45.000 kişinin üzerinde katılım oldu. Final maçının özetini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=_Zxzv8LPmTo
Ampute Futbol Milli Takımı, TFF’nin “Türkiye Futbol Oynuyor” projesi kapsamında destek verdiği Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunuyor. TFF’nin bire birde bünyesinde bulunan bir takım değil. Ona rağmen Turkcell, Ampute Futbol Milli Takımı’nın ana sponsor olarak göze çarpıyor. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun ise futbol harici branşlar dahil başka bir sponsoru bulunmuyor.
EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası’nın sponsorları incelendiğinde ise kurum olarak sadece Spor Toto bulunuyor.
Ampute Futbol Milli Takımı, Avrupa şampiyonu olduktan sonra ana sponsor Turkcell, 200.000 TL değerinde başarı ödülünü takıma dağıttıklarını açıkladı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye bütçesinden her Ampute Milli Takım futbolcusuna 200.000 TL prim dağıtacağının sözünü verdi.
Gelişmeler üzerine TFF, A Milli Takım’ın dünya kupasına katılması için ayırdığı primi Ampute Milli Takımı’na dağıtmayı düşündüklerini belirtti.
Ayrıca, Metro Şirketler Grubu’nun sahibi ve 2005’te kurulan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun da kurucu başkanı Galip Öztürk, 500.000 TL prim verdiğini duyurdu.
Elde edilen başarıya rağmen, takım başarı öncesinde o kadar desteklenmiyordu ki yarı final maçında yıldızı parlayan sporcu Rahmi Özcan, maç sonunda acı bir açıklama yapıyor. “Ampute futbol bildiğiniz gibi tek ayakla oynanıyor. Biz önemli spor firmalarının, imalat hatası olan kramponlarını teki bile sorunlu olsa attığını duyduk. Ampute tek ayakla oynandığı için bu ayakkabıların çöpe atılması bizi üzdü. Büyük spor firmalarından bu ayakkabıların bize verilmesini, ayrıca ampute futbol ligine sponsor olmalarını istiyorum”
Ciddi bir yatırım yapılmamasına rağmen başarıyı sahiplenme konusunda Türkiye yine bazı örneklerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Ampute takımını yeni yeni öğrendiklerini açık yüreklilikle dile getirdi ve maçların canlı yayınlanmasının sponsorların ilgisini çekebileceğini belirtti. “Hak ettikleri bir kupa kazandılar. Herhalde Ampute Futbolu’na Türkiye’nin ismini çok büyük harflerle kazımış oldular. Bundan sonra da başarıları devam edecektir. Ben kamuoyunun da Ampute Futbolu’nu ihmal etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Daha çok maçlarının yayınlanması gerekiyor. Maçları yayınlanırsa daha fazla sponsor bulacaklar. Böyle olunca da bu spor daha çok gelişecek. Ampute vatandaşlarımız daha çok futbolla vakit geçirecek. Ben de yeni yeni öğreniyorum ama bugün müthiş bir keyif aldık. İnşallah devamını da izleriz”
Final maçı sonrasında spor bakanı Dr. Osman Aşkın BAK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Beşiktaş Kulübü’ne Vodafone Park’ı açtıkları için teşekkür ettiğinde ise başka bir başarı sahiplenme örneği yaşandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Vodafone Park için söylediği sözler
“Beşiktaş’ın mı saha ya? Ulan bizim verdiğimiz paralarla yaptılar” pic.twitter.com/OENtgOfBeQ
— Fanatik (@fanatikcomtr) 9 Ekim 2017
Tüm gelişmeler, TFF’ye bağlı A Milli Takım’ın dünya şampiyonasına katılamayacağının kesinleştiği bir süre zarfında gerçekleşti. TFF’nin 6 adet ana sponsoru, 9 adet resmi tedarikçisi olduğu düşünüldüğünde, yatırılan bütçe ile elde edilen başarı arasında uçurum olduğu yadsınamaz bir gerçek. TFF’nin bazı sponsorlarının, Ampute takımında da logo konumlandırmaları sadece sözleşme şartlarından ibaret.
Kurumların, gerçekten Türk sporuna katkıda bulunma amaçları var ise başarı sonrasında değil, başarı öncesinde de sporu ve sporcuları desteklemelerini bekliyoruz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.