AMP Nedir? Ne İşe Yarar? Google İle AMP İlişkisi Nedir?

AMP Nedir?

Accenlerated Mobile Pages (AMP) Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelmektedir. Bu proje mobil sayfaların daha hızlı bir şekilde yüklenebilmesi için Twitter ve Google tarafından ortaklaşa tasarlanmış bir projedir. AMP’nin orijinalinde sadeleştirilmiş olan HTML formları olduğunu da söyleyebiliriz. Açık kaynak kodlu bir proje olduğu için de isteyen herkes bu komutları öğrenerek kendilerine uygun sayfalar oluşturabilmektedir. Google bu projeyi ilk etapta Apple’ın Apple News ve Facebook’un Facebook Instant Articles projelerine yanıt niteliğinde sunmuştur.

AMP’nin saf hız ve salt okunurluk için hazırlanmış olan bir proje olduğunu da söyleyebiliriz. Google uygun bir şekilde hazırlanmış olan bütün sayfaları ön belliğine saklar ve asıl olan içerik önbellekten getirilir. Bu şekilde içeriğin sayfadan gelmesini beklemek zorunda kalmamaktadır. Aynı zamanda bu işlemin uygulanma işleminde bazen JavaScript’in programı tembelleştirme ihtimali olan kütüphanesinden ve bu tarz sorunlardan kurtuluruz.

Google, sayfanın önbelleğe yüklenmiş halinde bile kendi reklamlarının görünmesine izin vermektedir. Önbellekte kayıtlı olan sayfalarda AdSense kullanabildiğiniz gibi Analytics’te kullanabiliyorsunuz. Yani sayfalarda Analytics’te kayıtlıdır. Google bu noktada yapmış olduğu testlerinde AMP destekli olan internet sitelerin herhangi bir AMP desteği olmayan internet sitelerine nazaran mobil sıralamalarda daha üst sırada olduğunu görmüştür.

AMP Ne İşe Yarar?

AMP’nin web siteleri için birçok alanda faydası olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Accenlerated Mobile Pages (AMP) özellikle iki alanda çok büyük fayda sağlamaktadır. Bu faydalar; mobil bazlı organik trafiğin artış göstermiş olması ve reklam dönüşümünün daha yüksek alınıyor olmasıdır. Günümüzde organik trafik mobil platformlar üzerinden daha fazla gelmeye başlamıştır. Bu yüzden yavaş açılan sayfalar ziyaretçi kaybı yaşamaktadır. AMP projesini uygulamaya başladığınız zaman ise tekrar ziyaretçi kazanma ihtimaliniz olacaktır. Sitenizde özellikle mobil cihaz kullanan kişiler için hedeflemiş olduğunuz bir reklamınız varsa reklamın gideceği giriş syfasını AMP kullanarak hazırlayarak yavaş açılmakta olan sayfaların önüne çok kolay bir şekilde geçme imkanına sahip olursunuz. Bu şekilde bütçeniz şişmeden dönüşüm oranınız daha yüksek seviyede olacaktır.

AMP’nin standartları noktasında henüz tam olarak bir sıralama aktarılmamıştır. Zaman içerisinde bunun için net verilerin paylaşılacağı düşünülüyor. Mobil uyumlu olmanın bir sıralama faktörü olduğunu düşündüğümüz zaman AMP kullanımı sitelerde yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber artık Google’ın da AMP’yi bir sıralama ölçütü olarak gördüğünü söyleyebiliriz. AMP’nin sitenize sunmuş olduğu faydaları düşündüğümüz zaman kesinlikle bu projeye yoğunlaşmanız gerekmektedir.

Google İle AMP İlişkisi

Yazımızda sizlere belirtmiş olduğumuz gibi AMP, Google’ın ve Twitter’ın işbirliği ile kurulmuş bir projedir. Fakat ağırlıklı payın Google’da olduğunu söyleyebiliriz. AMP’nin tasarlanma amacı ise HTML içeriğin hızını artırabilmektir. Bu durum bizlere kullanılan kodun da sınırlandırılmış olduğunu belirtmektedir. Bu yaklaşımın bazı görsel sınırlamaları da bulunmaktadır. Bu sınırlamalar şu şekildedir:

-Resimlerde tembel yükleme işlevi kullanılır. Yani sadece onlara doğru kaydırdığınız zaman yüklenir.

-Hazır bir AMP kütüphanesi olması dışında hiçbir JavaScrpt’e izin vermemektedir.

-Kullandığınız CSS’in aerodinamik bir versiyonunun olması gerekiyor.

Accenlerated Mobile Pages (AMP) sadece bir mobil kullanıcıya bilgi verme amacıyla tasarlanmıştır. Bu yüzden diğer web sitelerine göre bazı noktalarda sınırlı olabiliyor. Fakat geleneksel bir siteye göre 10 kat daha hızlı açılma özelliğine de sahiptir. AMP HTML, etiketlerinin büyük bir bölümü geleneksel HTML hareketleriyle benzerlik göstermektedir. Fakat bazılarının performansı artırabilme adına değiştiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda geliştiriciler kendi isteklerine bağlı olarak Google AMP’lerini önbelleğe alabilme adına AMP Cache kullanma imkanına da sahip olurlar. AMP’nin son zamanlarda SEO’yu da büyük oranda etkilediği düşünülmektedir.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir