Alt Dallarıyla Pazarlama

damattween

İyi bir pazarlama, iyi bir ekiple başlar.

Pazarlamanın önemini kavrayan şirketler pazarlama departmanlarının kurulumu ve işleyişinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini de bilerek yola çıkmalıdır.

Öncelikle ‘’öğrenmeye ve yeniliklere açık’’ kişilerle bir arada olmak gerekmekte. Çünkü pazarlama sürekli olarak dünyaya, bilime ve teknolojiye ayak uydurmak zorunda olan bir daldır. Bu sebeple takımın tüm gelişmeleri takip ediyor ve bunlara ayak uyduruyor olması birincil koşuldur.

 

Pazarlama bölümünün organizasyonu farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin;

  1. Fonksiyonlara göre: Ekip, sunulan ürün veya hizmetin özelliklerine göre gruplandırılarak bu özelliklere göre görev dağılımı yapılır.
  1. Bölgelere göre: Ürün veya hizmetin ulaştırılacağı bölgelere göre takımda görevlendirme yapılır. Bölgeye uyan dataya sahip olan personeller belirlenebilir.
  1. Çeşide göre: Ürün veya hizmetin çeşidine göre sorumluluklar belirlenir ve ürüne yakınlığa göre ayrıştırma yapılır.
  1. Müşteri tiplerine göre: Ürün veya hizmetin hedef kitlesine göre personelin daha önceden hakim olduğu müşteri tipi mevcutsa gruplandırmada yol gösterebilir.

 

İşletmenin büyüklüğüne göre pazarlamanın bölümlerinde farklı faaliyetler söz konusu olmaktadır. Örneğin;

  • Reklam: Şirketin tüm reklam çalışmalarının baştan sona gerçekleştirildiği bu bölümde, reklam kanal ve mecralarının bulunmasından yayın aşamalarının takibine kadar tüm çalışmalar reklam bölümü tarafından yapılmaktadır.
  • Basın ve Halkla İlişkiler: Basın ve medya kanalıyla yapılan haber, röportaj, tanıtım vb. çalışmaların yanı sıra ilgili konuların tüketici ile birlikte direkt ele alındığı kısımdır.
  • Etkinlik: Tanıtım, organizasyon, yarışma, tören gibi tüm etkinliklerin en ince detaylarıyla birlikte gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Sosyal Medya: Günümüzde markaların da önemle kullandığı sosyal medya mecralarındaki reklam,yarışma,duyurular ve birebir iletişimi gerçekleştirirler.
  • Grafik Tasarım: Firmanın ihtiyaçları doğrultusunda logodan kurumsal kimliğe, broşürden reklam afişlerine kadar tüm tasarım çalışmalarını yaparak en etkin şekilde kullanılması için boyutlandırır.
  • Sosyal Sorumluluk: Kurumsal firmalarda rutin tarihlerde veya planlar doğrultusunda gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinde gerek diğer markalarla sponsorluk birliktelikleri oluşturarak gerekse kurumun tek başına yol almasını sağlar.
  • Kampanyalar: Markanın yanyana gelmesini istediği diğer kurumlarla karşılıklı veya tek yönlü, barter veya reklam çalışması şeklinde farklı kampanyalar düzenlenmesi ve sonuçlarının raporlanması.

Pazarlamanın tüm bu bölümleri arasındaki iletişim ve koordinasyonun çok güçlü olması, başarıyı kaçınılmaz hale getirecektir. Çünkü pazarlama tüm bu birimlerle birlikte gerçekleştirildiği zaman sağlıklı bir departman olacaktır. Küçük ölçekli firmalarda bu çalışmalar daha az sayıda kişi ve bölümlerle yapılmakta olup, yine koordine çalışmalar sayesinde istenilen sonuca ulaşılacaktır.

1 yorum
  1. Pınar Hanım emeğinize sağlık,
    Çok güzel yazı olmuş. Sektörün içindeki herkesin faydalanabileceği bir noktaya odaklanmışsınız.
    Devamını bekleriz,
    Saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir