Alkol Markaları Tüketicilerle Nasıl İletişime Geçiyor?

ds-damat

2013 yılındaki yeni alkol yasasının TBMM tarafından kabul edilmesi ile birlikte alkol reklamları yasaklanmış, Efes Pilsen ve Yeni Rakı başta olmak üzere alkol markaları veda ilanları yayınlamıştı.

Yeni alkol yasası ile birlikte ülke genelinde reklam, festival yapamayan alkol markaları “Tüketicilerle nasıl iletişime geçiyor?” sorusuna cevap vermeden, yasadan önce alkol markalarının hangi stratejileri izlediklerini inceleyelim.

Yeni Rakı

Rakıyla 70 senedir, eşimle 60 senedir evliyim. Demek ki evlenme kararını almak için 10 sene kafayı çekmek gerekiyormuş.” Aydın Boysan

Yeni Rakı’nın 2010 yılına ait “Türkiye’nin Yeni İletişim Devi: Yeni Rakı.” adlı kampanyası. İlk bakışta “Yeni Rakı, telekomünikasyon sektörüne mi giriyor?” şeklinde düşünülse de ince bir esprisi var: İçtikçe her yöne konuşturan Yeni Rakı!

Bi‘ Büyük Fest 360 etkinliği, internet üzerinden dünyada canlı yayınlanan ilk festival oldu. Bilgisayar başındaki kullanıcıların kendilerini festival alanın içindeymiş gibi hissetmelerine olanak sağlayan bu özel teknoloji sayesinde, her bir kullanıcı festival alanını kendi kontrolündeymiş gibi 360° izleyebildi.

Rakı diğer alkollerin aksine yalnız başına ve mezesiz içilmez. Rakı sofrası kültürünü dostlarla muhabbet ve leziz mezeler oluşturur. Favadan humusa kadar leziz meze tariflerini öğrenebileceğiniz Facebook uygulamasıydı.

 

Instarakım projesinde Instagram’da çekilen çilingir sofra fotoğrafları Yeni Rakı Facebook sayfasında paylaşılıyordu.

“Musiki ruhun gıdasıdır, musikiye bayılıyorum bir de rakı şişesinde balık olsam…” demiş Orhan Veli. Derya olan dertler buhar olmuş, dostlarınızla muhabbet ederken arka fondaki musiki alıp uçurmasın mı sizi uzaklara?

Fıkralar Yeni’den Fıkra Portalı’nda kullanıcılar, internet üzerinden mikrofonlarını açarak ses kaydı ile fıkralarını anlatabiliyor,başkalarının fıkralarını dinleyebiliyordu.

Efes Pilsen

Bira içmek için buradayız ve hayatlarımızı öyle yaşamalıyız ki ölüm bizi almaya geldiğinde titresin.” Charles Bukowski

 

Markanın yaptığı araştırmalarda Efes Pilsen’in tipik bir konumlama problemleri yaşadığı görülüyordu. “Bira bu kapağın altındadır.” sloganlı reklam kampanyasıyla birlikte tüketicinin kafasında diğer biralardan farklılaşması amaçlanarak büyük bir başarı elde edilmişti.

Efestagram adlı yarışmada “#buşişe” ile Instagram’dan paylaşılan Efes Pilsen şişe fotoğrafları Facebook hayran sayfasında yayınlanarak oylamaya sunuluyor, en çok oyu alan kişiye de  Canon EOS 5D Mark II hediye ediliyordu.

 

Efes Pilsen’in 30. Yıl şerefine düzenlediği kampanyası. 5 Altın Kapak ile bedava bira kazanabiliyordunuz.

Genellikle bira ya da diğer alkollü içecek firmaları tarafından sponsorluk yoluyla desteklenen çok sayıda Spor Kulübü ve sportif faaliyet var. Efes Pilsen de bunlardan birisiydi.

American Life Language Instıtute ile anlaşarak çalışanlarına ve 1. dereceden yakınlarına indirim sağlanmıştı.

Peki alkol markaları şu an tüketicilerle nasıl iletişime geçiyor?

Yeni alkol yasasından dolayı ülke genelinde festival yapamadıkları için markalar stratejilerini yurt dışına göre gerçekleştiriyor.

Yeni Rakı ile Fransa’da Haziran ayında düzenlenen 59. Uluslararası Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’ne sponsor olan Mey İçki, ‘global marka olma’ stratejisi kapsamında yönünü İngiltere’ye çevirmiş durumda. En büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ise 2011 yılı sonundan beri Spirit of Istanbul” temalı iletişim kampanyasını sürdürüyor.

Efes Pilsen geçtiğimiz yıllarda “Made in Mediterranean” isimli reklam filmi ile yönünü Akdeniz’e çevirmişti. Uzun yıllardır devam eden Univera&Efes işbirliği sayesinde yurtdışında başarılı projelere imza atılıyor. Ocak 2015 itibariyle başlamış olan Ukrayna projesi ise Univera&Efes yurtdışı projelerinin 5.’si olacak.

Ayrıca hangi markaya ait olduğu kesin olmamakla beraber meyhanedeyiz.biz ve Birlikte Güzel platformları mevcut.

NOT: Alkol yasasından dolayı markalar kapatılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir