Tüketim davranışlarımızı etkileyen birçok unsur olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşadığımız yer, aldığımız eğitim, kültür gibi birçok etken davranışlarımız üzerinde etkili. Kimimiz satın aldığımız ürünlerde gereklilik, düşük fiyat gibi unsurları dikkate alarak faydacılığa önem veriyor olsak da, kimimiz için ürünün gösterişi ve verdiği haz daha önemli olabiliyor.’ Hedonizm’ de tüketimden ya da alışverişten haz almayı sürekli olarak tekrarlamayı isteyen tüketim davranışı olarak günümüzde ifade ediliyor.
Günümüz de alışveriş alışkanlıklarını değerlendirecek olursak, moda anlayışının kazandığı önem, moda hakkında yapılan yönlendirici TV programlarındaki artış, sosyal medyanın hayatlarımızda ki artan yeri ile sürekli izlenmemiz hedonik alışverişi arttırın unsurlardan sadece birkaçı.
Uzmanlara göre ise hedonizm felsefi ve psikolojik olarak 2 ye ayrılan ve olumlu –olumsuz yönleri olan bir kavram. Kuşkusuz krizleri fırsata çeviren pazarlamacılar için ise hedonizm tüketicilere daha çok alışveriş yaptırmak için büyük bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen pazarlamacıların yapılan araştırmaları gözden geçirmeleri bile onlara fikir verici olacaktır.
Peki, araştırmalar ne diyor?
Araştırmalara göre cinsiyetlerin alışveriş alışkanlıkları birbirinden oldukça farklı. Hatta satın aldığımız ürünlerin kategorileri bile farklılık gösterir halde. Yapılan araştırmalara göre ev için yapılan alışverişlerde, kadın giyim eşyaları, kadın bakım ürünleri, çocuk giyimi, temizlik ürünleri ve mobilya satın alma kararlarında anne sıfatıyla kadınlar daha etkili iken otomobil, ev, banka seçimi, sigorta, erkek giyim ve erkek bakım ürünlerinde ailenin babası sıfatıyla erkekler daha etkin halde. ABD de yapılan bir araştırmaya göre ise alışverişlerin %88 kadınlar tarafından yapılıyor. Peki, kim hedonik kim faydacı?
Kadınlar erkeklere göre hedonik alışverişe daha yatkın!
Üstelik bu hedonik durum yaş, eğitim, gelir düzeyi gibi etkenlerle değişmeyerek tüm kadınlar için homojen bir durum seyrediyor.
Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre kadınlar;
- Alışverişi erkeklere göre daha fazla sosyal ihtiyaç olarak görüyor,
- Boş zamanlarını alışverişle değerlendiriyor.
- Yakınları için alışveriş yapmaktan erkeklerden daha çok hoşnut oluyor.
- Alışverişi erkeklerden farklı olarak stres atıcı buluyor.
Erkekler ise alışverişte faydacı!
- Erkekler yeni trendler için alışverişe çıkmayı doğru bulmazken, satış danışmanlarının onlara yardımcı olmasını istiyor ve internetten alışverişi kadınlardan daha fazla kullanıyor.
Sonuç olarak görüyoruz ki kadınların alışveriş tutkusu bilimsel olarak bile kanıt bulmuş halde. Ve erkeklere göre alışverişe bakış açıları da oldukça farklı. Bunu fırsata çevirmek isteyen firmaların erkek müşterilerden ayrı yöntemlerle kadın müşterilerinin duygularına yönelmesi onları piyasada bir adım öne çıkaracak gibi duruyor, biz kadınlara da alışverişe devam etmek kalıyor.