5 Adımda Sponsorluk Sunumu

ds-damat

Sponsorluk konusunda pek çok soru alıyorum. Son zamanlarda sponsorluk dosyası ve bunun nasıl sunulması gerektiği ile ilgili sorular artmaya başladı. Tüm bu sorulara tek tek cevap vermeye çalışsam da bazen maillerin arasında uzun boşluklar olabiliyor. Genelleştirerek buradan paylaşmaya karar verdim.

1. Zamanınızı iyi değerlendirin – Sponsorluk sunumunuzu “asla” gönderdiğiniz kişi ile iletişime geçmeden atmayın. Muhattap olacağınız yetkili kişi ile ilk önce telefonla görüşün. Bu görüşme esnasında soracağınız sorularla kurum ile ortak bir bağınız var mı onu öğrenin. Hem zaman hem para hem de gönül bağı kazanış olursunuz ve sponsorluk sunumunuzu daha da dikkate alırlar. Sonuç olarak bugün büyük kurumların hepsine onlarca sponsorluk isteği geliyor. Aralarından bu şekilde fark yaratabilirsiniz.

2. Sizin ihtiyaçlarınız önemli değildir. Neredeyse herkese bunu aşılamaya çalışıyorum. İşin ilginç yanı bazı durumlarda sponsor olanlara da, Etkinliğiniz veya organizasyonunuzu gerçekleştirebilmek için neye ihtiyacınız olduğu potansiyel sponsorları ilgilendirmez. Sponsor olacak kurumlar kendileri açısından olaya yaklaşırlar, yaklaşmalılar. Zaten genellikle sizin neye ihtiyacınız olduğunun bilincindedirler. Onlara neler sunabileceğinizi, nasıl sunabileceğinizi net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

3. Sponsorluk dosyası bir araçtır – Neyin ne olduğunu potansiyel sponsora ancak bu şekilde etkili olarak iletebilirsiniz. Yine de bunun bir araç olduğunu yani işin dosyayı yolllamakla bitmediğini iyi analiz etmek gerekir. Dosya kapıyı aralamaya yarar. O kapıdan içeri girdiğinizde yani görüşmelere başladığınızda daha derin konuları detaylıca tartışıp üzeridne bir de pazarlık yapamanız gerekecektir.

4. Logo kullanımı konusu. Sponsorluk haklarında sunabildiğiniz tek şey potansiyel sponsorun logosunu çeşitli şekillerde konumlandırmaktan ibaretse sanırım sponsorluk kavramını tam olarak anlayamamışsınız demektir. Sunacağınız hakları iyi belirleyin. Logo kullanımı ile fark yaratamazsınız.

5. Profesyonel bir dosyanız olsun. Bu kadar basit. Sadece tasarım açısından bahsetmiyorum. İçerik olarak kaliteli bir dosya olmazsa olmaz. Bu işin profesyonellere bırakılması gerektiğini yüzlerce kez söyledim. Bir dosya ile ön plana çıkmanız ve devamında sponsorluğun gelmesi etkinliğin ortaya çıkması anlamına gelir. Ciddiye alınmak istiyorsanız kaliteli bir dosyaya sahip olun. Mail ile gönderilebilir boyutlarda, sayfa sayısı olarak az ve öz, düz yazıdan oluşmayan – grafikleri barındıran, kuruma özel sponsorluk dosyalarına tüm sektörün ihtiyacı var.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir