SEO Ajansları

2018 SEO Trendleri : Detaylı Kılavuz

2017 sonları gelmeye başlarken arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen / ilgilenmeyen herkesin kafasında soru işaretleri oluşmayı başladı bile. Google’dan gelecek algoritma güncelleme haberleri ve piyasada konuşulan dedikodular eşliğinde 2017 yılını bir şekilde kapattık. 2018 yılında SEO alanında ne gibi bir trend bizi bekliyor, sizler için derlemek istedim. Geçen sene 2017 seo trendleri yazımızda yazdığımız durumlar geçerliliğini korurken bazı gelişmeler de elbette olacaktır.

Hadi başlayalım!

1 – Kullanıcı Deneyimi – Rank Brain

Biliyorum belki duymaktan sıkıldınız ama kullanıcı deneyimlerinin siteleri arama motorlarında üst sıralara taşıdığını artık biliyoruz. Üstelik bu durum 2018 yılında çok daha önemli bir hale gelecek. Özellikle Google için kullanıcılarımıza sorunsuz bir UX deneyimi sunmalıyız. Güçlü bir UX ile mutlu bir kullanıcı deneyimi sunan sayfalar arama motorların sevdiği yapıda olan sayfalardır. Arama motorlarınının en temel ilkesi kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatabilmektir. Bir sorgu sonucu girilen sitenin kullanıcı deneyimi yeteri kadar verimliyse arama motorları aynı arama sorgusunu yapan diğer kişilere daha fazla yardımcı olmak için en iyi sonucu veren sayfayı daha üst sıralara taşır ve ziyaretçileri en iyi deneyimi sağlayan siteye yönlendirir.. Rank Brain algoritması tamamen bu yapı üzerine çalışıyor. Makina sitenizin kullanıcılara ne kadar fayda sağladığını zaman içerisinde anlamaya çalışıyor.

Başlangıç olarak sitenizin hızını, okunabilirliğini ve gezinme yapısını detaylı inceleyerek ve nokta atış değişiklikleri yaparak başlayabilirsiniz. Bu incelemeleri Google Analytics üzerinden yapabileceğiniz gibi(Davranış sekmesinden, az süre geçirilen sayfaları tespit edebilirsiniz, hemen çıkış yapılan sayfaları tespit edebilirsiniz vb…)  ücretli olarak kullanabileceğiniz çok kaliteli araçlar mevcut. Bunlardan en çok kullanılan Hotjar. Hotjar ile sitenize giren ziyaretçilerin neler yaptığını ekran görüntüsü olarak sonradan izleyebilme imkanına bile sahip oluyorsunuz.

Unutmadan; etkileşimli site yaratmak elbette kolay iş değil fakat sağlam bir kaynak arıyorsanız Google bu konu hakkında çok net konuştu ve “blog yorumları” nın öneminden bahsetti..  işte burada

Sitemize reklam alırken bile dikkat etmemiz gereken durumlar mevcut. Google istenmeyen olabilecek türden, can sıkıcı reklamlar ile ilgili işlemler başlatacağını kendi bloğunda yazmıştı. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Rank Brain’in temel parametreleri nelerdir?

  • Ziyaretçinin belli bir sayfada geçirdiği zaman.
  • Sitemizin T.O
  • Ziyaretçinin girdiği sayfadaki etkileşimi.

SearchMetrics’in yaptığı analize göre Google’da TOP10 sonucun sitede kalma süresinin 3 dakika 10 saniyeden fazla olduğu açıklanmıştı.

2 – Snippet ve Hızlı Cevaplar

Öne çıkan snippet’lerin popülaritesi, SERP’deki “position 0” da görünmeye çalışan şirketler arasındaki rekabeti sürekli arttırıyor. Aramada özellikli bir snippet kazanmak, SEO’nun geleneksel yarışının da ötesine geçti. 1.sayfa 1.sırada olmanın bir tık ilerisi artık beynimizi kurcalıyor. “zero position” farklı dilde browser kullananlar belki bilir, bazı aramalar ABD browser dilinde direkt soru-cevap şeklinde Google tarafından yanıtlanmaya başladı bile.

kısacası yarışımız bu sene 1.sıranında üzerine çıkacak… 2017’de olduğundan çok daha fazla..

Özellikle E-ticaret tarafı ile uğraşıyorsanız, Snippet kullanımı oldukça işinizi kolaylaştıracaktır. E-Ticaret SEO’nun püf noktalarından bir tanesinin stok durumunu SERP ekranına yazdırmak olduğundan daha önce bahsetmiştik.

Yenilikler ile birlikte SEO’da savaştığımız cephe sayısı artıyor. Mümkünse eğer Snippet sizin olacak ya da o Snippet ile yarışan bir sorgu olacaksınız. Bu durumda “tıklanabilir olmak” çok önemli.

Google sayfasında reklamlar, snippet ve resimli snippet gibi güçlü rakiplerimiz bulunuyor.. Bu durumda diğerlerine göre çok daha ilgi çekici ve tıklanmaya yöneltici başlıklar ve açıklamalar yazmak gerekiyor. (1.madde şartlarını tamamlayabilmek için.)

 [boombox_button tag_type=”a” type=”primary” url=”https://pazarlamaturkiye.com/pazarlama/kullanicilarinizi-harekete-gecirecek-formul/”]Kullanıcıları harekete geçirecek formülleri merak ediyorsanız sizi bu yazımıza alalım. Hemen, Şimdi Oku![/boombox_button]

3 – Mobile First Indexing

Geldi mi? Geliyor mu? Gelmiş mi? soruları arasında mobil öncelikli indexleme kendinden söz ettirmeye ciddi ciddi başladı. Google resmi SEO bloğunda bu konu ile ilgili radikal değişiklikler yapacağını açıkladığı günden beri, ha geldi ha gelecek şeklinde hepimiz bekliyoruz.

Geçen sene gelmesini beklediğimiz güncelleme ile ilgili bu yazımızda detayları vermiştik. Bu sene mobil tarafla ilgili dalgalanmaların son dönemde daha güçlü yaşanmaya başladığını gözlemliyoruz.

Bu arada “mobil indexlemeye hazır mıyım?” diye merak ediyorsanız sizi şöyle alalım

Mobil demişken, mobile yönelik sadece site yapısı değil, içerik yapısını güncel tutmak gerekiyor. Bu bağlamda videoya önem vermenizi öneririm. Videoların mobilden izlenme oranı günümüzde sabit cihazlara göre çok daha fazla. (1.madde özelinde sayfada zaman geçirme anlamında video çok işinize yarayacak!)

4 – Sesli Aramalar 2018’de Moda

Her geçen gün büyüyen bir trend, aslında sesli aramalar. 2018 içerisinde de yine bu şekilde olacağını düşünüyorum. Şuanda yetişkin bireylerin %40 gibi bir oranı sesli arama yapıyor. (En azından araba kullanırken yapılan harita aramaları 🙂 )

Bir önemli bilgi 2008’den beri yapılan sesli aramaların oranı da %35 artış göstermiş durumda.

Dijitalleşen dünyada bu trendi yakalamak zorundayız. Dijital dünya her geçen sene büyüme hızını artırarak gelişiyor. Şu an da dünya çapında 3.77 milyar internet kullanıcısı (%50), 2,80 milyar sosyal medya kullanıcısı (%37), 4.92 milyar mobil kullanıcı (%66), 2,56 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı %34 ve 1.61 milyar e-ticaret kullanıcısı (%22) bulunuyor.  Diğer istatistikler için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Sesli arama mekanizması aslında “zero positon” çıkan içeriklerin cevap olarak okunması şeklinde çalışıyor. Bu geliştirmeyi yapmak için öncelikle snippet üzerinde “zero position” olan içeriğimizi bulup(varsa), çektiği satırı düzenlemek yeterli olacaktır. Burada verilen net bilgiden sonra belki akıllıca bir siteye yönlendirme yapabilir.

SEO kavramını duyduğumuz ilk yıllardan beri backlink değişilmez bir kale. İçerik kalitesi son 10 yıldır aslında önemsediğimiz, önemsemekle birlikte içerik sitelerinin çoğaldığı bir döngü (Content is King!) Aslında bu iki durum SEO için temel olarak en önemli yapı taşları. Neden diye sorgulamak gerekirse eğer, kaliteli bir içeriğiniz yoksa rank brain algoritmasını tetikleyecek kadar üst sırada değilsiniz demektir. Yeteri kadar backlinkiniz yoksa, dünyanın en kaliteli içeriğini de yazsanız kimse sizi referans göstermediği için değersizsiniz demektir. Bu arada berbat bir içeriğin yüzlerce backlink alıp önce sıralama kazanıp sonra düşmesinin sebebini de yine Rank Brain tarafından net olarak anlaşılacağını umuyorum. Google örümcekleri, backlinkten ötürü yazıyı kaliteli sanıp üst sıralara taşısa bile belli bir dönem sonra o yazıya gelen kullanıcı deneyiminin düşüklüğü sebebiyle sıralama kaybı yaşayarak hakettiği yere geri gönderecektir. Rank Brain seviliyorsun kardeşim….

Yani bu 360 derece bir çark. Her dişli çok önemli. 2018,2019….2050 yılında bile olsak, içerik ve backlink hiçbir zaman eskimeyecek SEO sinyali olacaktır.

2 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir