2018 Dünya Robot Konferansı

728x90 damat

Robotlar ve yapay zekalar, insanlığın “üstün” ihtiyaçlarının üstün teknolojilerle giderilmesi adına geliştirilmeye devam ediyor. Bu gelişimin akıl almaz gösterimini sunan ve teknolojini sınırsızlığını kanıtlayan 2018 Dünya Robot Konferansı’na değinmeden önce, bu teknoloji doğumlu varlıklardan biraz bahsedelim.  “Robot” kelimesi, günümüzdeki anlamına uygun olarak ilk kez 1921’de R.U.R isimli bir tiyatro oyununda kullanıldı. Robotların günümüzdeki fantazya unsuru kabiliyetlerinden önce, asıl hitap ettikleri konuların başında sanayi ve üretim geliyordu. Sanayileşme faaliyetlerinin kolaylaştırılması adına, genel olarak tek bir görevi icra etmek için yaratılan robotlar, zamanla pek çok alana ve işleve uygun olarak üretilmeye başlandı.

Sonrasında günümüz teknolojisinin imkanlarıyla üretimde ve diğer alanlarda mekan, zaman ve sayı bakımından faaliyetleri genişletilen robotlar, yapay zeka çalışmaları ile akıllandırılmaya doğru evrildi. Böyle bir teknolojiyi insanlaştırma düşüncesinin oluşmasının ardından, ilk kez insan görünümüne yaklaşan robot “Elektro”, 1939’da yapıldı.

Uzmanlardan kimisi, insanlığın elindeki teknolojiyle kendinden her konuda daha üstün bir varlığı geliştirmek için çabaladığı şu zamanlarda, onlara “bilincin” bahşedilmediği sürece geleceğimiz adına sorun yaşanmayacağını söylese de, kimisi de bu üretimin çoktan “bilince” doğru yol aldığı tehlikesini savunmaktadır.

Konumuza dönecek olursak, Çin’in başkenti Pekin’de, bu yıl dördüncüsü düzenlenen 2018 Dünya Robot Konferansı, yine meraklılarını heyecanlandırmayı başardı. 160’dan fazla üretici firmanın katıldığı fuarda, çok çeşitli sektörlere hizmet verebilecek son teknoloji robotlar tanıtıldı.

Kargo, sağlık, eğlence, hizmet, güvenlik ve diğer pek çok sektörün çeşitli amaçlarına hizmet etmek adına üretilmiş kabiliyetli robotlar, gerçekçilikleri ve marifetleri ile ziyaretçileri şaşırttı.


Robotların bir kısmının, özellikle askeri alanlar adına üretilmiş olanların, çeşitli durumlar dahilinde faaliyette bulunacağı görevlere göre çok farklı ekipmanlarla kumanda yardımıyla entegre edilebileceği teknolojiler tanıtıldı.
Bunun yanı sıra e-ticaret şirketlerinin faaliyetlerini daha hızlı, güvenli ve kaliteli sunmak adına ürettikleri kurye robotlar ilgi çekti. Enstrüman çalan, tenis oynayan, denizaltı görevi gören ve yangın söndürme ustası robotları yetenekleri doğrultusunda faaliyetleri sırasında izleyen binlerce ziyaretçi ilginç deneyimler yaşadılar.

Özellikle bir dakikada farklı içecekler hazırlayabilen barmen robot ile Çinli NBA oyuncusu Yao Ming’in kendi boyutundaki robotu fuarda en çok konuşulanlardan oldular. Fuarda, fonksiyonel robot üretiminin özellikle yapay zeka eklentisiyle son iki yılda çok fazla gelişim göstermesinin ardından robot duyarlılığının ve zekasının üzerine daha fazla odaklanıldığı ve bu konuda da önemli gelişmelerin elde edildiği konuşuldu. Buna rağmen robotların günlük hayatımızdaki çeşitli ihtiyaçlarımız doğrultusunda hizmet üretmesinin henüz tam anlamıyla sağlanamadığı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir