- Sosyal Medya
“Sosyal medyada olmak ya da olmamak diye bir seçenek yok. Artık zorunluluk. Tercih edebileceğiniz tek şey; sosyal medyayı ne kadar iyi kullanacağınızdır.” diyor Socialnomics yazarı Eric Qualman. Günlük hayatımızın en büyük parçası sosyal medya, insanların oldukça vaktini alıyor. Algoritmalarıyla onların zevklerine ve alışkanlıklarına uygun seçenekler sunuyor; alınan verilere göre de bu işte oldukça başarılı oluyor. Günümüzde satın alma kararlarının %93’ü sosyal medyadan etkileniyor.
Ayrıca dijital dünyada, popüler sosyal medya uygulamalarının toplam üye sayısı birçok ülkenin nüfusunu geride bırakmış durumda. Dünyanın en popüler uygulaması Facebook 2 milyarlık üye sayısıyla birinciliği elinde tutarken bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Tek bir paylaşımla bile milyonlara ulaşma ihtimaliniz bu kadar yüksekken markaların bu mecralardan geri kalması düşünülemezdi zaten.
*Sosyal medyanın pazarlama üzerindeki etkilerini Eric Qualman’ın hazırladığı video ile daha net görebilirsiniz:
- Influencer Marketing
Markalar; büyük kitleleri hedeflemek yerine, kitleler üzerinde etkisi olan kanaat önderleri ile birlikte çalışarak potansiyel müşterilerine bir adım daha yaklaşıyor. Kendi görüşüme göre en etkili pazarlama stratejisi çünkü bir ürünü severek takip ettiğin, tavsiyelerine önem verdiğin ya da yaşayışını örnek aldığın bir kişide gördüğünde dikkatini daha kolay çekiyor. Tabi “reklam kokan hareketler bunlar” dedirtmediği sürece
Ülkemizde influencer’lar hala ‘oturdukları yerden para kazıyor’ olarak itham edilse de kendileri pazarlama adına önemli birer araçlar.
- Video kullanımı
Ülkemizde de etkilerini oldukça net gördüğümüz video kullanımı bu yıl da pazarlamada ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Ürünle ilgili etkileyici görseller her dönem müşterileri etkisi altında bırakmıştır. Günümüzdeki mobilleşmeyle de en etkili pazarlama silahı oldu diyebiliriz. 2018’de mobildeki her şeyin 2/3’nin video olacağı öngörülmektedir.
Çoğu marka video stratejileriyle viral pazarlama yapmakta ve oldukça etkili geri dönüşler almaktadırlar.
- Kişileştirme
İnsanlar için kendini özel hissetmek, globalleşme ile aynı oranda önem kazanmaktadır. Buradaki kişiselleştirmekten kasıt sadece ürün üzerinde müşterinin isteklerine özel değişiklikler yapmak değil, kişiliğinizi yaptığınız ve meydana getirdiğiniz her şeye eklemekle ilgili. Geçmişte bu tarz eklemeler profesyonellikten uzak kabul edilse de günümüzdeki çoğu parametre gibi bu konudaki algılar da oldukça değişiklik gösterdi.
- Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik
Müşteriler için deneyim çok önemli ve günümüz teknolojisiyle bu istek birleştiğinde karşımıza VR (Sanal gerçeklik) – AR (Arttırılmış gerçeklik) uygulamaları çıktı. Markalar, özellikle PR organizasyonlarında ürünlerini tanıtmak amacıyla bu yöntemi tercih ediyorlar. Bu yöntemle hem dijitale ayak uydurmak hem de müşteri deneyimi sağlamak oldukça kolay.
- Mobil uygulamalar
Markaların sadece internet siteleriyle yeterli kesime hitap edemeyeceğini anlamasıyla mobil uygulamalar da yükselişe geçti. Çoğu marka mobil uygulamaları sayesinde müşterilerine kullanıcı dostu arayüz ve mobile özel indirimler sunuyor. İndirme sayıları ve uygulama üzerinden elde edilen geri dönüşler de markalar için oldukça yararlı oluyor.